THOMAS HEINE

Den fra før så betente situasjonen i Midtøsten ble i går dramatisk forverret da en amerikansk diplomatjeep i Gaza ble utsatt for et bombeattentat og tre amerikanske sikkerhetsfolk drept.

Hvis det var snakk om et målrettet palestinsk angrep — noe som i går kveld så ut til å være den mest logiske konklusjon, selv om ingen inntil i går kveld hadde påtatt seg skylden - er det første gang under den godt tre år lange intifadaen at utlendinger er direkte terrormål.

Reaksjon på veto?

Riktig nok er amerikanerne uglesett i de palestinske områdene så vel som i resten av den arabiske verden, både på grunn av USAs massive støtte til Israel og invasjonen i Irak. Men de militante palestinerne har hittil lagt stor vekt på at deres konflikt er mot Israel, ikke mot USA eller den vestlige verden for øvrig.

Flere amerikanske og andre utenlandske statsborgere er blitt drept av terrorbomber, men det har alltid vært snakk om tilfeldige ofre.

Attentatet i Gaza kom umiddelbart etter at USA har nedlagt veto mot en resolusjon i FNs sikkerhetsråd, som ville ha fordømt Israels bygging av et «sikkerhetsgjerde» - av palestinerne kaldt en «apartheid-mur» - på Vestbredden. USA har også bremset nylige resolusjonsforslag som ville ha fordømt Israels bombeangrep på en påstått palestinsk terrortreningsleir i Syria og Israels offisielle trussel om at «fjerne» palestinernes president Yasser Arafat.

«Upassende»

De palestinske lederne fordømte attentatet i skarpe vendinger, og blant observatører i Gaza rådet forbløffelse og forstemmelse.

— Vi vet rett og slett ikke hvem som kan ligge bak. Jeg har ikke noe som minner om et kvalifisert gjetning, sa en normalt velorientert palestinsk journalist på telefonen fra Gaza By i går kveld.

De islamske gruppene Hamas og Islamsk jihad avviste å kjenne noe til attentatet, og det samme gjorde andre militante organisasjoner. Normalt går det ikke mange timer før en gruppe har påtatt seg skylden for et «vellykket» terrorattentat, og noen ganger kappes konkurrerende grupper til og med om æren.

— Vår kamp er utelukkende mot okkupasjonsmakten. I Palestina anser vi det som upassende å angripe europeere, amerikanere eller andre nasjonaliteter, sa en Islamsk jihad-talsmann, Nafez Azzam.

Den palestinske selvstyremyndigheten lovet en grundig etterforskning og inviterte representanter for USA til å delta eller evt. undersøke saken på egen hånd.

Amerikanernes sympati for den palestinske saken var allerede uhyre tynnslitt etter over 100 palestinske selvmordsbomber i løpet av tre år, og nå kan skepsisen tilta ytterligere. Røstene som hevder at Israel og USA kjemper en felles kamp mot arabisk terror fra New York over Kabul og Bagdad til Jerusalem, vil lyde sterkere.

Bedre ble det ikke da amerikanske sikkerhetsfolk litt senere på dagen inspiserte gjerningsstedet, men ble angrepet av steinkastende palestinske gutter og måtte søke tilflukt i bilene sine. Palestinsk politi jaget guttene på flukt med pistolskudd opp i luften.

Ikke tydelig merket

Det er uvanlig at utlendinger blir direkte sjenert i de okkuperte områdene. Men spesielt i Gaza har man gjerne en hale av nysgjerrige barn etter seg, og enkelte av dem kan opptre aggressivt.

Attentatet fant sted kl. 10.15 i går formiddag, få hundre meter fra sikkerhetssonen ved grenseposten Erez, som skiller Israel og Gaza. En konvoi bestående av en palestinsk politibil og to pansrede amerikanske jeeper var på vei til Gaza By for å intervjue palestinske kandidater til Fulbright-stipender i USA.

De drepte var ansatt i et privat sikkerhetsfirma i Tel Aviv, som eskorterte amerikanske diplomater.

Bilene var ikke tydelig merket, men gjerningsmennene har etter all sannsynlighet visst at det var snakk om utenlandske diplomater. Israelske militærfolk beveger seg i militære panservogner og jeeper, jødiske nybyggere bruker spesielle omkjøringsveier lenger sør, og journalister og såkalte fredsvakter benytter seg normalt av palestinske taxier.

Dessuten hadde bilene hvite nummerplater med teksten «CD», som forteller at det er snakk om en diplomatbil.