NTB

Som om den biologiske klokken ikke tikket stressende høyt nok for moderne, amerikanske kvinner.

Annonsen, som er laget etter mønster av helsekampanjer som "anti-røyk", "bruk-kondom", "spis-grønt", lanseres tirsdag i de tre storbyene New York, Seattle og Chicago.

— Økende alder minsker din evne til å få barn, skriker det fra plakaten, som viser en sammenklemt tåteflaske stappet på hodet ned i et timeglass.

Klar tale, og helt nødvendig, mener legene som står bak annonsen, Plakatene sier videre: "Kvinner i 20-årene og tidlig i 30-årene har størst suksess med å bli gravide. Ufrivillig barnløshet er en sykdom som berører 6,1 millioner mennesker i USA". Men på samme måte som med hiv og lungekreft, kan sykdommen unngås, heter det på nettsiden for kampanjen - www.protectyourfertility.org.

Kampanjen har også tre andre annonser som fokuserer på at røyking, vekt og kjønnssykdommer påvirker fruktbarheten.

Provosert

Annonsekampanjen får stor oppmerksomhet, og intervjuer med kvinner i amerikanske medier viser at de er mektig provosert. Kvinner som forsøker å få i hop både utdanning, jobb, kjærlighet og et liv med barn, eller uten, føler seg terrorisert fordi annonsen berører kjernespørsmålene i deres liv.

— Hvorfor retter de skytset mot oss, spør den 32 år gamle skuespilleren Jo Stein i New York. - Har ikke kvinner nok å bekymre seg for. Vi må finne en mann. Vi må forføre ham. Vi må hanskes med hans fobi for å binde seg, og så må vi dessuten bekymre oss for den biologiske klokken. Menn tror de har all verdens tid. Se på alle Michael Douglasene i verden. Det er ikke rettferdig, sier Stein til Los Angeles Times.

— Tanken at du selv kan velge hvilken alder du vil være i når du får barn, er latterlig for de fleste kvinner. Som om du kunne knipse med fingrene, og si OK, nå er det riktige tidspunktet, og så skal alle andre faktorer magisk falle på plass - som et fast forhold, økonomisk trygghet og generell stabilitet i livet, sier presidenten i National Organization for Women, Kim Gandy, til Newsweek.

Grunn til bekymring

Men det er grunn til å bekymre seg, mener Michael Soules, presidenten i American Society for Reproductive Medicine, som står bak annonsen. Han sier legene føler det som en plikt å slå alarm over det de ser som moderne kvinners uvitenhet og bagatellisering av at alder påvirker fruktbarhet. Soules sier en rekke sosiale faktorer har skapt en "epidemi" av kvinner som er blitt ufruktbare på grunn av alder. Kvinner tar utdanning, de begynner å jobbe, de går kanskje gjennom flere forhold og samboerskap, og befinner seg plutselig i midten av 30-årene, singel, med god jobb, men tiden har fløyet.

Men ved siden av alle "Michael Douglasene" i verden - gamle menn som blir fedre - også skuespillerne Jane Seymour, som fikk tvillinger da hun var 44, Madonna, som fikk barn da hun var 38 og 41, og Susan Sarandon som fikk sine barn da hun var 39, 42 og 45 år gammel. For ikke å snakke om mer fantastiske historier om kvinner over 50 som er blitt mødre ved hjelp av moderne fruktbarhetsmedisin.

Ikke hele sannheten

Alle disse suksessrike, berømte kvinnene viser at det går an å bli gravid selv om man er godt voksen, men historiene forteller ikke hele sannheten, mener legene. De sier kvinner lar seg lure til å tro at alt er mulig og at de godt kan vente. Dersom de ikke klarer det på den naturlige måten, finnes det alltid kunstige metoder.

Dette er ikke riktig, advarer legene, og viser til at kunstige befruktningsmetoder oftere er vellykket når kvinnen er yngre. Forskningen når stadig flere milepæler på området, men kvinners biologi har ikke endret seg. Fra 35-årsalderen reduseres fruktbarheten betydelig.

GRAVID: Du bør ikke vente til langt opp i 30-årene, dersom du ønsker å komme i en slik tilstand. Det rådet får amerikanske kvinner i en ny kampanje. (Illustrasjonsfoto: ScanPix)