– Foreløpig ser det ikke ut til å være terrorrelatert, sa justisminister Piet Hein Donner torsdag. Kapteinen på flyet fra Northwest Airlines besluttet å gjøre vendereis etter en halvtime i lufta onsdag, fordi noen av passasjerene oppførte seg mistenkelig. Flyet, som hadde 149 passasjerer om bord, var på vei til Mumbai i India.

De tolv passasjerene som ble pågrepet om bord i det amerikanske flyet, var imidlertid fortsatt i politiets varetekt. Alle er av indisk opprinnelse, melder den indiske TV-kanalen NDTV, som viser til en navneliste laget av den indiske ambassaden i Nederland.

Ukjent årsak

Verken departementet eller grensepolitiet, som pågrep passasjerene, ville si noe mer om hva som førte til at flyet fra det amerikanske flyselskapet Northwest Airlines returnerte med jagerflyeskorte til Amsterdams hovedflyplass Schiphol. Episoden førte imidlertid til en rekke spekulasjoner i nederlandske medier.

Avisen De Telegraaf skrev med henvisning til uttalelser fra en av passasjerene, at to amerikanske bevæpnede vakter hadde tatt kontroll over flyet etter at en gruppe menn hadde oppført seg mistenkelig.

Mobiltelefon

Enkelte meldte at kabinbesetningen hadde reagert da en mobiltelefon ringte, og flere menn hadde svart med å juble.

De Telegraaf skriver at de to bevæpnede vaktene hadde gitt passasjerene ordre om å sitte stille etter at flere menn hadde begynt å fikle med mobiltelefoner og rote rundt i håndbagasjen.

Sarat Menon, en indisk passasjer som arbeider i Brussel, satt i nærheten av mennene og mener de kan være mellom 30 og 40 år gamle. Stemningen var rolig så lenge flyet var i luften, men situasjonen ble mer spent da de landet på Schiphol, fortalte han.

Analytikere antydet onsdag at det neppe kan ha vært mistanke om et planlagt terrorangrep. De påpekte at flyet parkerte på normalt vis ved siden av andre fly og ikke på et isolert sted på rullebanen.

De påpekte også at det var vanlig grensepoliti, og ikke antiterrorpoliti, som gjennomførte pågripelsen av de tolv passasjerene.

Norsk familie om bord

Om bord i flyet var også en norsk familie. Irene og Tor Arne Eiternes og deres fem år gamle sønn var på vei til India for å hente et adoptivbarn da hendelsen inntraff.

– Like etter at kapteinen ønsket oss velkommen over høyttalerne fikk vi beskjed om at noe var galt. Først skyldte de på motoren, så på problemer i cockpiten, sa Irene Eiternes til VG torsdag.

Ifølge Eiternes var det ingen tegn til panikk om bord i flyet. Den norske familien satt for langt bak i flyet til å se hva som skjedde med mennene som ble pågrepet etter landingen på Schiphol.

Torsdag morgen var familien Eiternes igjen om bord i Northwest Airlines-flyet med kurs for Mumbai i India, der det skulle lande om ettermiddagen.

STR