PUK DAMSGÅRD ANDERSEN

Da den første bomben gikk av, løp Sainal gjennom menneskehavet i Karachis gater mot bilen med den hjemvendte eks-statsministeren Benazir Bhutto. Var hun i live? Så eksploderte bombe nr. 2, den som skulle ha tatt livet av Bhutto, men som i stedet drepte over 150 mennesker og såret flere hundrer. Også herr Sainal.

V-tegn — «vi vinner»

Nå sitter han i sykehussengen med skader på armer og ben og med en premiesløyfe på skjorten. Rød, grønn, svart er den med Bhuttos ansikt midt på. Det minner om premien for lang og tro tjeneste. Men slik ser ikke Sainal og de andre skadede på rommet i 2. etasje på Jinnah Hospital det. Sainal blotter de råtne tennene i et nesten lykkelig flir, og i sengen overfor gjør Shahid Rind V-tegn med fingrene. Bomben rammet ham, nå har han ikke følelse i beina, men pytt - bare Bhutto er i live.

— Det er ikke noe problem. Vi vinner. Jeg vil dø for henne, sier Shahid, som liksom tusener andre arbeidet i den store gruppen av vakter som skulle passe på Benazir Bhutto. «Janisaran-E-Benazir» heter gruppen («Vi ofrer oss for Benazir»).

Hr. Sainal stemmer i:

— Jeg er så glad for at jeg var der for å ta imot henne. Jeg vil ofre meg for Bhutto. Zulfikar Ali Bhutto var min fars leder. Hans datter er min leder. Hun har mistet sin far og to brødre som alle er drept i kamp for demokratiet, så det betyr ingenting at jeg er såret, sier Sainal.

Bhuttos skadede disipler er nesten de lykkeligste pasientene. De holder sengeliggende afterparty, fordi de trosset truslene om selvmordsbomber og insisterte på å hylle sin hjemkomne frelser. Kvinnen med de røde leppene, som har bebudet at hun vil redde Pakistan.

Ble kalt «Pinkie»

Det er en smule lyserød jentunge som kommer til verden i en rik og innflytelsesrik familie i Karachi i 1953. «Pinkie» blir raskt hennes kallenavn på grunn av den lyse huden. Hun er den førstefødte av Zulfikar Ali Bhutto, og hun vokser opp i det store huset i 70 Clifton Beach ved bredden av Arabiahavet.

I 1967 etablerer faren Pakistan Peoples Party (PPP), og førsteetasjen i huset blir fylt med partimedlemmer. PPP's sosialistiske paroler om «Roti. Kapra. Makan.» («Brød. Klær. Bolig.»), vinner innpass blant Pakistans befolkning, og i 1973 blir han valgt til statsminister. Han innfører parlamentarisme, men blir også mistenkt for korrupsjon og valgsvindel ved valget i 1977. Han blir fjernet fra makten av general Zia ul-Haq og landet erklæres i unntakstilstand. Benazir Bhuttos far blir arrestert og tiltalt for drap.

Siste møte

«Pinkie! Det står noen offiserer utenfor og sier at vi må besøke din far i dag. Hva betyr det?» spør Benazirs mor 2. april 1979. Benazir vet at ordene betyr at faren skal myrdes, og dette er siste besøk.

I fengselet sier han at de skal reise til Europa. Bort fra Zia ul-Haqs militærdiktatur.

«Jeg kunne aldri reise,» sier Benazir.

«Det er jeg glad for. Du er min juvel. Det har du alltid vært,» rekker Zulfikar si, før de føres bort.

Etter hengingen får Benazir overbrakt farens pakistanske klesdrakt, hans shalwar kameez. Nå er det hun som skal føre familiedynastiet videre.

Og det gjør hun. Etter syv år i fengsel og husarrest i 70 Clifton Beach og i hjembyen Larkana samt eksil i Europa, vender hun tilbake til en folkefest i Lahore i 1986. Under valgkampen i 1988 blir hun gravid med sin mann som hun har inngått arrangert ekteskap med. Til stor forargelse for generell Zia ul-Haq fører hun valgkamp med voksende mage, men hun vinner og blir første kvinnelige statsminister i en islamsk stat.

I begge sine regjeringsperioder blir hun avsatt etter anklager om korrupsjon. Likevel er det enda en gang lykkes henne å vinne folkets hjerter i kampen for demokratiet.

Moderne kvinners forbilde

I Angies Beauty Saloon i hjertet av Karachi kommer alle slags kvinner. De får ordnet ansikt og massert føtter. Angie selv er en moderne kvinne, som hun selv uttrykker det.

— Vi er mange moderne kvinner i Pakistan. Med moderne mener jeg at vi har en hjerne. Vi kan tenke selv og sørge for oss selv. Vi arbeider og utdanner oss, og blir mer interesserte i politikk. Pakistanske kvinner har besteget Mount Everest, sier Angie, som ikke er interessert i politikk selv, men som mener at Benazir Bhutto er med på å endre bildet av pakistanske kvinner.

Yasmin Verjee er en av Angies kunder. Hun slapper av i stolen med en ansiktsmaske og fotmassasje. Hun mener at Benazir er et forbilde for mange kvinner, men hjemkomsten har vært for mye.

— Hvorfor velger hun å kjøre gjennom byen og risikere folks liv? Jeg er overrasket over at det ikke var flere angrep. Hun har karisma, men hun er egoistisk når hun mener at folk skal ofre seg for demokratiet, sier Yasmin.

Men uten å se folket i øynene, ingen Benazir Bhutto. Det er hennes varemerke. Hun er folkeforføreren som aldri gir opp.

PETR JOSEK
PROTESTER: Tilhengerne til Benazir Bhutto protesterte mot attentatet med å brenne bildekk i Karachi.
STR/PAKISTAN