Drapssiktede Zhao Fei (26) ble løslatt som følge av mangel på etterforskningsdokumenter fra Ungarn, ikke som reaksjon på fredsprisen, opplyser UD.

Det er politiets liaisonoffiser for de nordiske landene i Kina som opplyser dette via Utenriksdepartementet.

Ifølge en rapport skal Zhao Fei som er siktet for drapet på den norske studenten Pernille Marie Thronsen (21), ha blitt løslatt allerede flere dager før fredsprisen ble offentliggjort forrige fredag.

Dagbladet meldte feil

Etter at Dagbladet.no først meldte om løslatelsen torsdag kveld, gikk opplysningene ut på at den drapssiktede var blitt sluppet fri samme dag som den kinesiske dissidenten Liu Xiaobo fikk Nobels fredspris. Dette viser seg imidlertid å være feil, ifølge UD.

— I henhold til de opplysningene vi har ble Fei løslatt 30 dager etter at han ble pågrepet, sier underdirektør Ragnhild Imerslund i Utenriksdepartementet.

Fei meldte seg selv for kinesisk politi allerede 29. august, dagen etter at drapet på Pernille Marie Thronsen skjedde i Ungarns hovedstad Budapest. At han ble løslatt skal skyldes bestemmelser om varetekt i kinesisk lov.

— I henhold til kinesisk lov kan de ikke holde en person i varetekt mer enn 30 dager hvis det ikke foreligger nytt bevismateriale. Ifølge de opplysningene vi har er den mistenkte underlagt meldeplikt, fortsetter Imerslund.

- Må holdes ansvarlig

Karoline Henriksen er bistandsadvokat for familien til den drepte. Hun kan ikke bekrefte opplysningene om at Zhao Fei er løslatt, utover det som meldes i mediene.

— Det er åpenbart en stor belastning for familien å vite at mannen som har innrømmet drapet, er sluppet fri. Vi håper fortsatt at han blir holdt ansvarlig, sier Henriksen.

Pernille Marie Thronsen (21) fra Oslo ble funnet drept i ungdomsherberget City Guesthouse Flora i Ungarns hovedstad Budapest på ettermiddagen søndag 29. august. Tekniske undersøkelser slo imidlertid fast at selve drapet hadde skjedd på morgenene eller formiddagen dagen dør.

Ungarsk politi fulgte sporene av den kinesiske ekskjæresten, Zhao Fei (26) til flyplassen, og det viste seg at han hadde forlatt landet. Allerede dagen etter meldte han seg for politiet i Kina.

Meldte seg selv

Først 17. september ble norsk UD varslet skriftlig med en bekreftelse fra kinesiske myndigheter på at Zhao hadde meldt seg for kinesisk politi, at han var arrestert, og at han hadde tilstått drapet.

Kina har også gjort det klart at landet ikke vil utlevere den 26 år gamle mannen, men at rettssaken skulle foregå i Kina.

Kripos har det nasjonale ansvaret for å ha kontakt med utenlandsk politi og med de internasjonale politiorganisasjonene som Norge er medlem av. Hvorfor ungarsk politi ennå ikke har oversendt bevis fra etterforskningen etter drapet i ungdomsherberget City Guesthouse Flora 28. august er ikke kjent.

Ingen i Kripos kunne svare på henvendelsene, verken fra pressen eller fra Utenriksdepartementet, tidlig torsdag kveld.