Det konstaterer en av Norges fremste Afghanistan-kjennere, seniorforsker Arne Strand ved Chr. Michelsen Institutt (CMI).

Han arbeidet for Kirkens Nødhjelp i Afghanistan da Osama bin Laden ankom landet i 1996.

– Det var ikke Taliban som hentet Osama bin Laden og hele hans følge tilbake til Afghanistan, det var daværende president Barhanuddin Rabbani og Abdul Rasoul Sayyaf som nå sitter i Overhuset og har stor innflytelse på president Hamid Karzai, sier han.

– Han ble hentet i Sudan av et fly fra det statlige afghanske flyselskapet Ariana, og han ble tatt imot av den daværende guvernøren i Jalalabad, konstaterer Strand.

Da Taliban senere grep makten, så de på Osama bin Laden som en fiende og ikke en alliert.

– Jeg var i Jalalabad dagen etter at Taliban hadde tatt over byen og så hvordan de jaktet på Osama bin Ladens arabiske krigere, forteller Strand.

– Senere, trolig med hjelp fra Pakistan, inngikk Taliban en slags allianse med bin Laden, men ideologisk sett sto Sayyaf og Rabbani al-Qaida mye nærmere.

Strand utelukker ikke at bin Laden ble hentet tilbake til Afghanistan i forståelse med USA. Sudan ville ikke lenger ha al-Qaida-lederen, og både USA og Saudi-Arabia takket nei til utlevering.

– De eneste som var villige til å ta imot Osama bin Laden, var hans gamle våpenbrødre i mujahedin med Sayyaf i spissen, sier Strand.

GODT MOTTATT: - Osama Bin Laden ble motatt av den daværende guvernøren i Jalalabad, sier seniorforsker Arne Strand ved Chr. Michelsen Institutt.
REUTERS