Frankrikes president Nicolas Sarkozy lanserte ideen om en middelhavsunion, men Libyas leder Muammar Al-Gadhaffi er skeptisk. Han mener europeiske og arabiske land er for forskjellige. I Skandinavia jo folk rundt uten klær, ifølge diktatoren.

– Ville blitt steinet

– Deler vi Europas kultur? I Skandinavia er det vanlig å se folk gå rundt nakne — det er deres kultur. Kan du gå omkring naken i Tunisia, Algerie, Egypt eller Libya? Folk ville steine deg og sende deg til et mentalsykehus, sier Gadhaffi i en tale som ble overført av den arabiske tv-kanalen Al-Jazeera.

Du kan se videoen med talen hos Memri tv (bt.no er ikke ansvarlig for innholdet på eksterne nettsider).

Vil du høre flere Gadhaffi-taler? Ta en kikk på hans offisielle nettside.

Gadhaffi nevner Grønland, Island og Finland som eksempler på land han ikke vil samarbeide med. Middelhavsunionen består av EU-landene, i tillegg til landene som grenser til Middelhavet. Til sammen dreier det seg om 44 stater med en samlet befolkning på 765 millioner mennesker.

– Salat og minefelt

– Hvordan kan vi delta i en union med de baltiske statene, med israelerne, med Grønland, Island og Finland? Dette er underlig. Jeg vil ikke råde mitt folk til å delta i en slik «salat». Det ville gi oss alvorlige problemer. Nord-Afrika og de arabiske landene i Midtøsten ville gå inn i et internasjonalt minefelt som strekker seg helt opp til Nordpolen, sier Gadhaffi.

At folk angivelig går uten klær i Skandinavia, mener han er et eksempel på de store kulturforskjellene.

– Vi deler verken kultur, religion, språk eller politikk. Uenighetene på disse områdene er så store som de kan få blitt. (...) Er det mulig å danne en union mellom noen som er nakne og noen som regner dette som galskap? Dette er et eksempel på forskjellene mellom våre kulturer. Vi deler ikke engang samme religion, sier Gadhaffi.

Det er usikkert om det er skandinaviske naturiststrender Gadhaffi har i tankene, men ifølge Det internasjonale naturistforbundet finnes det ingen nakenstrender i Midtøsten eller Nord-Afrika.

Er du enig med Gadhaffi? Si din mening i kommentarfeltet nedenfor.

Libyas leder mener skandinaver går rundt uten klær. Selv er han svært klesbevisst. Bildet er fra et møte i Den afrikanske union i februar i år.
ANTONY NJUGUNA