Torsdag ettermiddag ble Libyas mangeårige og eksentriske dikator drept i kamper i hjembyen Sirte. Bilder av en blodig Muammar Gaddafi har gått verden rundt.

Dermed er det også slutt for en diktator som var kjent for sin spesielle fremtoning og oppførsel. Gadafis fargerike klesdrakter, kvinnelige livvakter og forfengelighet har også opptatt vestlige diplomater.

Amerikanske diplomater i Tripoli forsøkte i flere år bli klok på Gadafi, og spekulasjoner om diktatorens helsetilstand ble tatt alvorlig.

Ikke kreftsyk

Det kommer frem i ambassadedokumenter lekket til Wikileaks, og som Aftenposten har fått tilgang til.

Sommeren 2009 sendte amerikanske diplomater en vurdering av Gadafis helse til State departement i Washington. Her avfeies ryktene om at Gadafi skal være alvorlig kreftsyk. Ryktene skal ha blitt satt ut av en tysk forretningsmann, som ifølge USA ikke hadde like godt tilgang til Gadafi som han hevdet selv.

Men samtidig går det klart frem at helsen er svekket. På flere statsbesøk skal Gadafi ha hatt problemer med å ta seg ned flytrappen, og flere diplomater har observert dikatoren etter de minste tegn på svakhet.

Det har lenge vært kjent at Gadafi ikke reiser noen steder uten sin ukrainske sykepleier Galyna Kolotnytska. Begrunnelsen skal være at hun «kjenner hans rutiner».

— Ekstremt forfengelig

Kilder i Tripoli forteller også at landets leder er en hypokonder med høyt blodttrykk, og som kanskje også lider av diabetes.

Diplomatene skriver også at Gadafi er ekstremt opptatt av sin egen helse, og blir omtalt som «ekstremt forfengelig». Den fargerrike klesdrakten hans har vakt oppsikt på flere av hans reiser. Men også hans medisinske team har vært engasjert for å sikre diktatorens fysiske velvære.

Gadafi har fått lagt inn botox og fått utført en håroperasjon, ifølge ambassadenotatene.

Botox-operasjonen førte til at en ansiktsmuskel ble lammet, noen som igjen førte til spekulasjoner om den libyske diktatoren hadde fått slag. Alle medisinske undersøkelser blir kun gjort av leger han stoler aller mest på. De blir filmet og dikatoren går gjennom filmen med sine leger i etterkant.