Kong Harald og dronning Sonja virket forberedt da Bergens Tidende i går konfronterte dem med at mange bergensere — og den politisk aspirerende kaffekremmer Herman Friele især - er skuffet over deres uteblivelse fra åpningen av Festspillene i Bergen.

Kong Harald slo oppgitt ut med armene i møtesalen på Brussels kongelige slott:

— Vi beklager kollisjonen, men vi har lenge prøvd å få til et statsbesøk til Belgia. Først da invitasjonen kom så vi at det ble stevnekollisjon, men da var det ikke noe å gjøre med det, sa han.

Dronning Sonja tok en mer offensiv tilnærming:

— Men det er jo hyggelig at vi er savnet! Slik sett kan vi jo se det andre veien også, som noe positivt, mente hun.

To erfarne hoffreportere har også meninger i sakens anledning. Wibecke Lie fra Norsk Telegrambyrå, som har dekket 26 av det nåværende kongeparets 27 statsbesøk, minner om at kong Harald i forrige uke droppet sin søsters gullbryllup fordi han måtte prioritere å møte i statsråd.

— Og det er neppe slik at kongeparet ble enige om at de ikke orket festspillene i Bergen i år og så ringte til Brussel for å spørre om å få komme på besøk til kong Albert II og dronning Paola akkurat disse dagene, påpeker Lie.

— Men slikt forstår bergensere ikke, legger hun til.

Wibecke Lie er selv bergenser. Det samme er en annen garvet hoffreporter, Se & Hørs Kjell Arne Totland.

Han trår mer varsomt, og ønsker ikke å legge seg ut med verken kongehus eller bysbarn. Totland har forståelse for at statsbesøket måtte gå foran, fordi «her har man i lang tid, fra norsk og belgisk side, prøvd å finne en dato som passer for begge kongehus».

— Jeg skulle imidlertid ha ønsket at kronprinsparet kom til Bergen i kongeparets sted, slik Harald og Sonja gjerne gjorde i kong Olavs tid. Men så var det disse studiene i London, da. Haakon holder på med en stor semesteroppgave han snart skal levere, og trenger kanskje tiden som andre studenter, sier Kjell Arne Totland til Bergens Tidende.

Tanken om Bergen var nok heller ikke fjern da kongeparet ankom slottet i Brussel første gang i går formiddag. I utgangspunktet var det strålende vårsol, men da kongen og hans fetter, kong Albert II, skulle inspisere den fargerike æresgarden åpnet himmelens sluser seg til en sideveis regn- og haglskur, fullt på høyde med de beste fra Vestlandet.

Dronning Sonja, som gikk sammen med kollega Paola på en annen rød løper, mistet hatten i en vindkule.

Mens to kongefamilier og en rekke regjeringsmedlemmer fra begge land holdt på å bli spylt bort, stod vi i pressen heldigvis under et beskyttende halvtak.

Samme triks utførte været da kong Harald og dronning Sonja litt senere kom til den ukjente soldats grav, der førstnevnte la ned krans. Varm vårsol ble midlertidig avbrutt av styrtregn like før kongen kom. Eneste forskjell var at også medienes representanter denne gangen måtte lide.

Den norske hoffpressen var derfor forberedt med paraplyer da kongeparet skulle besøke Brussels vakre rådhus på byens eneste severdighet av betydning, Grand Place. Igjen blåste det opp og truende skyer seg i posisjon, men denne gangen ble det med murringen fra oven.

I stedet ble det en vakker seanse der kongefamiliene vinket fra rådhusbalkongen til fremmøtte nordmenn og lett forvirrede turister, alt mens Royal Garden Jazzband fra Drammen underholdt.

— Leve Kongen! ropte en ivrig nordmann, mens Sonja fortsatt hadde problemer med både å holde på hatten og blomsterbuketten, samtidig med at hun jo måtte vinke.

Lit familieprat ble det tid til innimellom, kunne kongeparet fortelle da de møtte pressen. Den belgiske kongen er kong Haralds nærmeste slektning i Europa. Ikke minst ble det snakk om barnebarn, siden prinsesse Märtha Louise og Belgias prinsesse Astrid nylig har fått små.

Sent i går kveld ble det så gallamiddag og i dag fortsetter statsbesøket i Flandern. Det skal også bli interessant å se hva belgiske aviser kan berette. I går startet storavisen Le Soir med tankevekkende betraktninger om en viss «Martha-Marie» som uteble fra slottsbalkongen 17. mai angivelig fordi hun har frasagt seg arveretten til tronen.

BELGISK BERGENSVÆR: Dronning Sonja ble møtt av ruskevær da hun kom til Brussel i går. Hun og kollega Paola hadde problemer med sine bredbremmede hatter i vindkulene.<br/> FOTO: FRANCOIS LENOIR, REUTERS