Nesten tre uker etter jordskjelvet i Haiti kniper det stadig for de internasjonale organisasjonene å få nødhjelpsarbeidet til å fungere.

Nå har USA gjenopptatt evakueringen av sårede og syke til sykehus i USA. Evakueringen var avbrutt i fem dager, og ingen vil ta ansvaret for den beslutningen.

En skandale

Tilsynelatende har Floridas guvernør, Charlie Crist, i et brev til sin helseminister Kathleen Sebelius gitt amerikanske militærsjefer i Haiti inntrykk av at det ikke var plass til ofrene. Aviser i Florida kaller stansen en skandale.

Før avbruddet var det fløyet 435 til behandling i USA, og mandag var det fem pasienter med det første flyet. Tommy Vietor, talsmann for Det hvite hus, sa at «vi har besluttet å gjenoppta flygingene, etter at vi har fått forsikringer om at det er tilstrekkelig kapasitet i USA og hos våre partnere».

FNs matvareprogram, WFP, har heller ikke fått utdelingen av mat til å fungere i hele Port-au-Prince, selv om det nå er nesten 7000 amerikanske soldater til å sørge for sikkerheten. Søndag delte WFP ut 400 tonn ris på ni utleveringssteder og håper i løpet av uken å opprette ytterligere fem utleveringssteder.

Mat for første gang

Rosedithe Menelas (79) fikk søndag for første gang mat til hele familien – en sekk ris. Siden skjelvet har hun hver dag forsøkt å få nødhjelp, men «hver gang var det for mye bråk. I dag lyktes det endelig».

Mest kaotisk står det tilsynelatende til med adopsjonen av foreldreløse barn. En religiøs amerikansk organisasjon forsøkte forleden å kjøre 33 barn til et hotell i Den dominikanske republikken med tanke på adopsjon i USA. Bussen ble stoppet og ti amerikanere fra Haitian Orphan Rescue Mission pågrepet.

Det viste seg at flere av barna slett ikke er foreldreløse og trodde de skulle på rekreasjonsopphold i nabolandet. Fra hjemstaten forklarer en av organisasjonens seniorprester, Clint Henry, at bortføringen utelukkende var et forsøk på å hjelpe barna.

— Fordi vi tror at Gud har bedt oss om å ta Jesu ord og utbre dem til hele verden, også til barna, forklarte han nyhetsbyrået AP.

Full stopp

Haiti godkjente like etter jordskjelvet 12. januar alle adopsjonssøknader som var i gang, men innførte samtidig stopp for nye saker. I dag krever det statsminister Max Bellerives personlige underskrift å få lov å adoptere et barn.

Jeg er allerede begynt å tenke på hvem av mine jeg skal forære vekk

Adonis Helman (44).

- Hvem skal jeg gi vekk?

Den harde linjen har ingen støtte blant jordskjelvofrene. - Mine foreldre døde i jordskjelvet. Min mann er borte. Hvis jeg ga bort et barn, ville det i det minste få en sjanse, sa Saintanne Peter-Frere (40), mor til seks, til nyhetsbyrået AP.

— Jeg kjenner foreldre som har gitt sine barn til utlendinger. Jeg er allerede begynt å tenke på hvem av mine jeg skal forære vekk, sa en annen, Adonis Helman (44).

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

EN BLUND: Denne lille jenten får seg en blund på noen tepper i en flyktningleir.
ELIANA APONTE
DAGENS LYKKE: Med en dunk med vann på hodet har denne lille gutten dagens lykkestund.
ELIANA APONTE