— Frykten for SARS-viruset har økt fra dag til dag. I begynnelsen var det bare noen få som gikk med ansiktene sine tildekket. Nå er det nesten alle. Mellom 70 og 80 prosent av alle som beveger seg utendørs bruker masker eller munnbind, sier Magnar Olsen til BT.

Misjonæren er utsendt fra Norsk Luthersk Misjonssamband, og har bodd i Hongkong siden 1995. Nå preges hverdagen av frykten for det smittsomme viruset.

— Folk viker unna med en gang noen hoster eller nyser. Det er merkbart færre folk i gatene, og færre som reiser med buss eller bane. Folk tar taxi, eller holder seg hjemme. Restauranter og utesteder har store problemer, da de fleste prøver å unngå steder der det samles mange mennesker, forteller Magnar Olsen.

Spredt til flere land

Lungesykdommen SARS ble registrert i flere nye land tirsdag. Minst 63 personer er døde på verdensbasis. I Hongkong har helsemyndighetene besluttet at beboerne i en 33 etasjes høyblokk skal overføres til spesielle leirer. Mange av beboerne i blokken er syke, og har vært innesperret i sine egne leiligheter.

— Sist jeg var på supermarkedet, var det utsolgt for kjøtthermetikk, ris, nudler og annen tørrmat. Det oppsto nemlig rykter om at hele Hongkong skulle isoleres! Folk handlet som gale, fordi de trodde at byen ville slippe opp for forsyninger. Myndighetene har drevet og dementert dette på tv i hele dag, forteller Olsen.

Ryktet førte også til kursfall på børsen, ifølge NTB. Selv kursen på Hongkong-dollar falt som følge av det som startet som en fleip på hjemmesiden til en tenåring. Den geskjeftige tenåringen kan trolig vente seg et oppgjør med politiet. Flere flyavganger til Hongkong er kansellert, og næringslivet er innstilt på betydelige tap fremover. Men ifølge Magnar Olsen er det også noen som tjener penger på grunn av den smittsomme sykdommen.

— Munnbindprodusentene! Jeg ser at munnbind dukker opp i stadig nye varianter. Det er nesten blitt en motesak. Blant annet er det mange barn som bruker munnbind med tegneseriefigurer på, forteller han.

Ellers ser de lokale dvd- og videosjappene ut til å greie seg godt:

— Folk sitter for det meste hjemme. Da trenger de vel hjelp til å få tiden til å gå, mener han.

Skolene stengt

Magnar Olsen er ansatt i en kirke, men har sitt daglige virke på to skoler.

— Men nå er alle skolene her stengt. Før det skjedde, ble opptil 20 prosent av elevene holdt hjemme av bekymrede foreldre. De med små barn er mest engstelige, sier Magnar Olsen.

Også i kirken er så godt som alle aktiviteter stengt.

— Der det fremdeles er aktivitet, deler kirken ut munnbind til alle deltakerne, forteller han.

— Utenfor butikker og restauranter er det kommet opp svære skilt og plakater som sier at her kan folk være trygge, ettersom alle ansatte bruker munnbind hele dagen.

Selv bruker han ikke munnbind ute på gaten. I møter, derimot, velger også han slik beskyttelse.

— SARS spres med dråpesmitte. Det betyr at man må være ganske nær en syk person for at man selv skal bli smittet, sier Olsen. Verken han selv eller foreldrene hans, som bor på Landås, er redde for at han eller konen skal rammes av SARS.

— Det er selvsagt nifst at det ikke finnes medisin eller vaksine som hjelper mot sykdommen. Men de fleste som smittes, overlever jo. Jeg har forstått at det hovedsakelig er folk med nedsatt immunforsvar, eller andre sykdommer i tillegg, som dør som følge av SARS, sier Magnar Olsen.

VANLIG MED MUNNBIND: De ansatte i Thai Airways på Don Muang flyplassen i Bankok har utstyrt seg med munnbind.<p/>FOTO: REUTERS