Heldigvis var det en dyrekjær person som fant de knapt to uker gamle nurkene — og han ringte sporenstreks til Dyrebeskyttelsen Norge (DN), avdeling Bergen.

— Den vesle kartongen var svært lav og av tynn papp – omtrent på størrelse med en kakeeske, der lokket er festet i ene enden. Og det eneste kattungene hadde å ligge på, var en tynn, lysegrønn bomullssinglet. Lokket sto på halv åtte da de ble funnet skjelvende i den iskalde ettermiddagsvinden. Jeg tror ikke det hadde gått lange tiden før de rett og slett hadde frosset ihjel, sier en hoderystende leder i DN avdeling Bergen, Inger-Johanne Graff.

Barbarisk

Ifølge statistikk utført av DN sentralt blir det hvert år født rundt 60.000 katter i Norge. Av disse blir kun rundt 20.000, altså en tredjedel, tatt vare på og får seg et hjem. Resten enten avlives eller ender opp som villkatter.

— Det gjør rett og slett vondt å lese alle rubrikkannonsene, der folk gir bort kattunger over en lav sko. Katter har liksom ingen egenverdi, slik som for eksempel hunder har det. Mens det skulle vært like dyrt å skaffe seg katt som for eksempel hund, sier nestleder i DNs bergensavdeling, Hilde Emilie Larsen.

De to dyrekjære damene har tatt kattungene fra Laksevåg med seg til full sjekk hos dyrlege Ulf Erlandsen på Tertnes Dyreklinikk. De to har sett mye vondt opp gjennom årene.

— Dessverre er disse fem kattungene bare starten på årets «kattesesong». Og det blir bare verre og verre for hvert år som går. Fra før har vi for eksempel funnet forkomne kattekull midt inne i Fløyfjellstunnelen, katter som er forsøkt druknet, steinet eller rett og slett skutt, kattunger som rett og slett er kastet ut gjennom bilvinduet i fart, osv. osv. Det er liksom ingen grenser, noen mennesker er bare rett og slett barbariske, sier Graff oppgitt.

Kastrering og sterilisering

  • Ja, det er bare helt grusomt. Hvorfor kan ikke katteeiere i stedet kastrere og sterilisere dyrene sine før de slippes ut? Da ville vi ikke hatt dette problemet, sier veterinær Therese Sjursen ved Tertnes Dyreklinikk.

— Og det er ikke så dyrt. Sparer man for eksempel en hundrelapp eller to i måneden fra man får dyret, har man nok penger til dette når tiden er moden. Dessuten er det hvert år på denne tiden kampanjer hos dyrlegene med billigere kastrerings- og steriliseringspriser, legger Graff til.

De dyreglade damene har heller ingenting til overs for folk som kommer til dyreklinikken med helt friske kattunger, som de vil få avlivet.

— Det er liksom ikke det jeg har gått seks år på høyskole for å lære, sier veterinær Sjursen og trekker lett oppgitt på skuldrene.

Uten sosial samvittighet

Imens ligger de fem smånøstene og sover trygt og godt på bakrommet hos dyrlege Ulf Erlandsen. Han har undersøkt alle fem og tror kanskje to av de har pådratt seg en lei forkjølelse.

— Mennesker som setter fra seg så små kattunger, dyr som fremdeles dier moren sin, har overhodet ingen sosial samvittighet. Og hvor mange slike avvikere er der egentlig der ute? Folk flest i dag er jo selvopptatte og tenker mer på seg selv enn på dyrene rundt seg. Da er det helt ekstremt at det offentlige ikke kan lage et skikkelig lovverk, som vi dyrleger kan håndheve, tordner dyrlege og nyslått EU-godkjent «master of small animal science», Ulf Erlandsen, mens han stryker de små nøstene over sine sovepustende rosa babykattemager.

Helledussen ...

HODERYSTENDE: Leder Inger-Johanne Graff i Dyrebeskyttelsen Norge, avdeling Bergen (til venstre) og nestleder Hilde Emilie Larsen med favnen full av de knapt to uker gamle kattungene, som ble tatt fra kattemoren og overlatt til seg selv. – Dette er dessverre bare toppen av isfjellet, sier de to dyrekjære damene fortvilt. FOTO: ANNE-GRETHE DAHL
OKEI DÅ!: Når det er på tide å veies, har kattungen gitt opp strittingen. Den var visst altfor energikrevende ...FOTO: ANNE-GRETHE DAHL