Forskningslederen ved Chr. Michelsens Institutt (CMI) sa det slik i dagens BT:

— Det bli en kvinne.

Like etter utdelelsen sier hun det slik:

— Jeg er veldig overrasket over at Nobelprisen går til Obama. Det hadde overhodet ikke slått meg at det skulle skje, sier hun.

Tror andre trenger den mer Gloppen tror andre prisvinner ville fått mye større nytte av prisen enn det den amerikanske presidenten kommer til å få.

— Da min datter fikk høre dette, spurte hun: «Hva skal han med den?». Det er egentlig et veldig interessant spørsmål. Jeg synes det er vanskelig å se hvordan prisen skal kunne gi Obama like mye drahjelp som andre kandidater kunne fått gjennom en slik tildelning, sier professoren.

Samtidig understreker hun at utdelingen ligger tett opp til formuleringene som ligger til grunn for prisutdelingen.

— Nobels fredspris skal gå til den personen som har gjort mest for fred i året som er gått. Det stemmer i og for seg med utdelingen, sier hun.

«Afghanistans Rushdie»

Gloppen trekker frem den afghanske menneskerettighetsaktivisten Sima Samar (52), tidligere visestatsminister og senere kvinneminister i Karzais overgangsregjering. Hun ble tvunget til å gå av etter bl.a. å ha stilt spørsmål ved gamle islamske lover. I avisannonser kalte konservative religiøse ledere henne «Afghanistans Salman Rushdie». Hun ble også truet på livet.

I dag er hun leder av den uavhengige afghanske menneskerettighetskommisjonen og FNs spesialutsending til Darfur.

— Hun har kanskje ikke oppnådd de store synlige resultater, og det er ikke fred i Afghanistan. Men det hun står for, fortjener Fredsprisen. Hun har vært en fremragende forkjemper for rettighetene til kvinner og barn. Det kan være en sterk markering av hva Nobelkomiteen, og dermed det internasjonale samfunnet, venter seg av Afghanistan.

Tsjetsjenia og Colombia Siri Gloppen mener også at den tsjetsjenske menneskerettighetsforkjemperen Lidia Jusupova (48), som fikk Raftoprisen i 2005, er en god kandidat.

— Hun har fortsatt sitt uegennyttige arbeid. Som advokat bistår hun ofre for brudd på menneskerettighetene, parallelt med innsamling av dokumentasjon om situasjonen i Tsjetsjenia. Om Nobelkomiteen ønsker å rette søkelyset mot den håpløse situasjonen i Kaukasus, er Jusupova et godt valg.

Hva synes du om at Barack Obama får fredsprisen? Si din mening.