Ifølge den arabiske fjernsynskanalen inneholder de amerikanske dokumentene «oppsiktsvekkende nye opplysninger» om krigen i Irak. Både USA og NATO har advart nettstedet WikiLeaks mot å offentliggjøre dokumentene og hevdet en slik publisering vil sette livene til folk på bakken i Irak i fare.

WikiLeaks-dokumentene viser at flere hundre sivile personer er drept ved bemannede amerikanske kontrollposter i Irak, ifølge Al Jazeera.

I dokumentene framkommer det ifølge fjernsynskanalen også at det har foregått tortur i Irak med statens godkjenning.

I tillegg skal USA ha ført en hemmelig statistikk over antall drepte i Irak, noe amerikanerne har nektet for at er tilfelle.

Nye dokumenter

WikiLeaks varslet tidligere fredag en «stor kunngjøring» i Europa lørdag. Kunngjøringen skulle ifølge nettstedet komme på en pressekonferanse lørdag klokka 10.

WikiLeaks ga fredag ingen opplysninger om hva som ville bli lagt fram dagen etter, men det har vært ventet at WikiLeaks snart vil legge ut mer enn 400.000 hemmelige dokumenter om krigen i Irak.

Al Jazeera varslet fredag kveld at fjernsynskanalen ville sende en programserie som bygger på opplysninger fra disse dokumentene. Det første programmet skulle starte fredag kveld klokka 22 norsk tid.

— Lite nytt

USAs forsvarsdepartement har gjennomgått dokumentene det tror WikiLeaks har fått tilgang til, opplyser oberst Dave Lapan. Ifølge ham er det for det meste feltrapporter fra bakkenivå det er snakk om.

I rapportene kan det være opplysninger som kan sette folk i fare, for eksempel irakere som har samarbeidet med USA, sier obersten.

— Vår største bekymring er trusselen mot individer og trusselen mot våre folk og vårt utstyr, sier han.

Likevel er det lite nytt i dokumentene, hevder Dave Lapan.

— Med tanke på den type hendelser som er omtalt i disse rapportene, hvor uskyldige irakere er blitt drept, og hvor det er kommet anklager om misbruk av fanger, er dette ting som det er skrevet mye om over tid.

- Setter mennesker i fare

NATOs generalsekretær Anders Fogh Rasmussen advarer også WikiLeaks mot å legge ut dokumenter om krigen i Irak fordi det kan sette både militært personell og sivilpersoner i fare.

— En slik lekkasje kan få svært alvorlige konsekvenser, og vi tar dette meget alvorlig, sa han fredag.

WikiLeaks har tidligere publisert store mengder hemmeligstemplede dokumenter om krigen i Afghanistan.