– De massive demonstrasjonene som startet 10. mars i hovedstaden Lhasa og andre regioner i Tibet, har kostet hundrevis av tibetanere livet, heter det i en uttalelse fra nasjonalforsamlingen som har base i Dharamsala nord i India, mandag.

Det blir ikke gitt noen ytterligere opplysninger om dødstallene.

Eksiltibetanere sa dagen før at 80 personer er drept som følge av kinesisk politis harde inngripen mot aksjonistene, og de fryktet at tallene var betraktelig høyere.

–13 uskyldige

Kinesiske myndigheter sier derimot at de voldelige opptøyene i Lhasa i helgen kostet 13 uskyldige sivile livet.

– De brente eller hakket i hjel 13 uskyldige sivile, sa regjeringssjefen i Tibet, Qiangba Puncog, på en pressekonferanse mandag.

Han avviser tallene som blir oppgitt fra tibetanere i eksil.

– Jeg vet det svirrer mange rykter. Noen medier har meldt om 35, 50, 70 og til og med så mange som 80 døde, men jeg kan fortelle dere på ansvarlig vis i dag at det er grunnløse meldinger, sa Qiangba.

Rasende tibetanere, mange av dem buddhistiske munker, gikk fredag til angrep på kinesiskeide butikker, banker og regjeringskontorer mens de ropte slagord for uavhengighet og kastet steiner mot politiet.

Opptøyene fant sted etter flere dager med fredelige demonstrasjoner i Lhasa og andre steder i Tibet.

Utenlandske journalister har ikke adgang til Lhasa, og det er svært vanskelig å få bekreftet fra uavhengige kilder hva som har skjedd eller hvor mange mennesker som er drept.

Hard straff

De som har begått alvorlige forbrytelser, vil bli straffet hardt, men de som viser anger, kan vente seg mildere behandling, sier Qiangba. Myndighetene har satt en frist til mandag for dem som deltok i opptøyene, for å melde seg.

Utlendinger i Lhasa har fortalt at kinesiske styrker skjøt med skarpt mot aktivistene i helgen. Men Qiangba hevder at de kinesiske sikkerhetsstyrkene viste tilbakeholdenhet i aksjonen mot demonstrantene i helgen.

– Vi brukte ikke dødelige våpen og åpnet ikke ild, sier han.

– Forholdene er nå i ferd med å roe seg i Lhasa, legger han til.

TUNG TILSTEDEVÆRELSE: Kinesisk opprørspoliti marsjerer gjennom byen Kangding.
DAVID GRAY
INTERNASJONALE PROTESTER: Pro-Tibet-aktivister demonstrerer utenfor den kinesiske ambassaden i Paris.
PHILIPPE WOJAZER
KULTURELT FOLKEMORD? Tibets spirituelle leder Dalai Lama etterlyser en etterforskning av Kinas harde respons på protester i Tibet, og om det dreier seg om "kulturelt folkemord".
STRINGER/INDIA