Meldinger natt til fredag om at havnebyen Umm Qasr var tatt ble avkreftet etter få timer, men ved 10.00-tiden ble det meldt at det amerikanske flagget vaiet over den nye havnen i byen, mens kampen om byen fortsatte.

Ifølge TV-kanalen CNN falt en amerikansk soldat i et sammenstøt fredag morgen, men det er ikke meldt hvor det skjedde.

Umm Qasr

Amerikanske styrker ble møtt av maskingeværild og antistridsvogn-raketter få minutter etter at de krysset grensa like etter daggry fredag, melder CNN.

Den britiske forsvarsministeren Geoff Hoon bekreftet på en pressebriefing at britiske styrker hadde møtt hard motstand ved Umm Qasr. — Irakerne overgir seg ikke slik noen kommentatorer sa på forhånd, sa Hoon.

Motstanden ble nedkjempet med støtte fra britisk artilleri etter to timer. Deretter rykket amerikanske styrker raskt fram mot byen, ifølge Reuters-medarbeideren Adrian Croft, som følger med styrken.

Minst 250 irakiske soldater skal ha overgitt seg da invasjonsstyrkene rykket fram mot Umm Qasr.

— Soldatene overga seg i utkanten av den viktige havnebyen Umm Qasr, opplyste oberst Steve Cox om bord på det britiske hangarskipet HMS «Ark Royal» fredag.

Faw-halvøyen

Forsvarsminister Hoon sier også at britiske styrker har tatt kontrollen over den strategisk viktige Faw-halvøyen, som har mange oljeinstallasjoner.

Noen irakiske soldater skal være drept, mens flere titall skal ha overgitt seg under angrepet på halvøyen, som ligger langs Iraks eneste rute til havet.

På vei nordover skal invasjonsstyrkene ha sett branner ved flere oljefelt i Sør-Irak, og kuwaitiske myndigheter sier irakerne selv har satt oljebrønner i brann. Ifølge Geoff Hoon er om lag 30 oljebrønner satt i brann.

Meldinger fra BBC om at de store oljefeltene ved Kirkuk i Nord-Irak kan være overtatt av amerikanske spesialstyrker, er ikke bekreftet.

- Bagdad om 3-4 dager

Talsmann for den øverstkommanderende for de britiske styrkene i Qatar, kaptein Al Lockwood, sier styrkene håper å nå Bagdad om tre-fire dager.

Styrkene som er på vei nordover gjennom ørkenen i Sør-Irak, består blant annet av 2.000 stridsvogner, pansrede kjøretøyer og lastebiler. En Reuters-journalist som følger styrken, meldte at den hadde rykket frem 150 kilometer uten å møte motstand.

Amerikanske og britiske bakkestyrker følger to hovedruter inne i Irak: Den ene langs kysten mot grensebyen Umm Qasr, den andre mot Safwan litt lenger inne i landet, som første stopp i en lynframrykking mot Bagdad.

Fly på vei?

Amerikanske B-52-bombefly tok av fra Fairford-basen i England fredag. Ifølge vitner dreier det seg om åtte av de langtrekkende strategiske bombeflyene, men forsvarsdepartementet ville ikke si om flyene er på vei til Golfregionen.

Flyene tok av rundt 11 norsk tid, og trenger opp til seks timer for å nå fram til regionen. 14 B-52-fly er fløyet til Fairford-basen fra USA.

RYKKER FREM: Amerikanske styrker nærmer seg Bagdad.
REUTERS