De mener mannen prøvde å sprenge seg selv i luften om bord på et passasjerfly på vei mot landing i Detroit første juledag.

Lørdag kveld norsk tid ble den siktede identifisert som 23 år gamle Abdul Farouk Abdulmutallab, etter at navnet hans hadde versert i internasjonale mediere i flere timer.

– Hadde planen om å sprenge flyet lykkes, kunne horder av uskyldige blitt drept eller såret, sier USA justisminister Eric Holder.

Gjemte sprengstoff i trusen

23-åringen hadde med seg store mengder sprengstoff om bord.

Mannen hadde mer enn 80 gram PETN, et nitroglyserinlignende stoff, gjemt i underbuksen. Det skriver Dagbladet.

Ifølge CNN skal mannen ha fortalt i detalj om hvordan han ble rekruttert og spesialtrent for det som skulle være et selvmordsangrep første juledag.

— Begynte å brenne

Den foreløpige etterforskningen det føderale politiet FBI har utført, tyder på at 23-åringen skal ha brukt det høyantennelige plastiske sprengstoffet PENT, som er det samme som den såkalte «skobomberen», Richard Reid, brukte da han forsøkte å sprenge et fly på vei til USA i 2001.

Ifølge justisdepartementet begynte stoffet å brenne istedenfor å eksplodere. 23-åringen ble deretter raskt overmannet av flypassasjerene.

Fikk store brannskader

– Vi vil fortsette å etterforske denne saken med full styrke, og vi vil bruke alle tilgjengelig midler for at de skyldige for dette angrepsforsøket blir stilt til ansvar, sier Holder.

Gjerningsmannen fikk store brannskader på beina og får lørdag kveld behandling på et sykehus i delstaten Michigan. Det er uklart når han kan møte for en domstol.