— Slik stemningen er her nå, gjør de klokest i holde seg langt unna, sier trålerreder Dominique Richard i fiskerihavnen Les Sables-d'Olonne til Bergens Tidende.

Dominique Richard er bitter og nedbrutt etter tapet av tråleren sin, som ble rent i senk av den norske tankbåten. Den norske båten reiste bare videre etter kollisjonen, og etterlot syv fiskere hjelpeløse i havet utenfor Bretagne. Fire av dem, tre spanjoler og en portugiser, mistet livet.

Statsministeren invitert

— Mandag 9. september klokken 15 skal vi ha en minnegudstjeneste for de omkomne her i Les Sables-d'Olonne. Jeg har selv tatt initiativet til dette, og har hatt kontakt med statsminister Jean Pierre Raffarin. Statsministeren har sagt at han personlig er interessert i å være til stede, og jeg har personlig invitert ham. I alle fall vil det helt sikkert være en representant for regjeringen til stede. Om ikke statsministeren selv har anledning til å komme, regner jeg med at transportministeren vil representere regjeringen, sier Dominique Richard til BT.

Slept av gårde på bulben

— Vil dere ønske velkommen representanter for rederiet som eier «Bow Eagle»?

— Nei, ikke slik stemningen er nå. De gjør klokest i å holde seg unna.

— Hva med representanter for norske myndigheter?

— Den norske konsulen i Nantes kan komme. Han er fransk, sier Dominique Richard.

— Det som skjedde var helt forferdelig. De syv om bord på «Cistude» klamret seg fast mens båten ble dratt av gårde i to-tre minutter på bulben (den kuleformede konstruksjonen fremme i baugen som er synlig i vannlinjen, red.anm) på tankeren. Så veltet tråleren rundt, og alle ble slynget på sjøen.

Ønsker ikke å provosere

— Vi skjønner godt at det er sterke følelser ute og går etter denne tragedien. Etter at vi fikk klarhet i hva som var skjedd, har vi hatt jevnlig kontakt med rederiet i Les Sables-d'Olonne. Vi har beklaget på det sterkeste det som skjedde, og kondolert overfor rederiet og de etterlatte. Hvis det på noen måte er ønskelig at vi er til stede ved minnegudstjenesten, vil vi komme, men vi ønsker ikke å provosere eller være til noen belastning, sier administrerende direktør Bjørn Sjaastad i Odfjell ASA til BT.

Fra Utenriksdepartementet opplyser fungerende pressetalsmann Kåre Eltervåg at den norske stat vil være representert ved minnegudstjenesten enten ved Norges ambassadør i Paris, Rolf Trolle Andersen, eller ved ambassadens chargé d'affaires.

Kniv i såret

Fiskebåtreder Dominique Richard har i flere dager vært for nedbrutt til å snakke med mediene om tragedien som rammet rederiet og fire fiskerfamilier.

— Så snart noen snakker om dette, er det som om en kniv blir vridd rundt i såret. Og jeg vet ikke om såret noen gang vil gro.

Richard håper at de etterlatte til de spanske og den portugisiske fiskeren vil komme til minnegudstjenesten i kirken Notre-Dame de Bon-Port neste mandag.

— Vi skal gjøre hva vi kan for at de kan være til stede. Jeg ringer til alle sammen to ganger for dagen og forteller dem siste nytt om etterforskningen.

— Hva tenker du om fremtiden?

— Det har jeg ikke reflektert over. Jeg har ikke hatt tid til det.

— Hvor mange trålere har rederiet ditt?

— Vi hadde fire. To av dem er fremdeles på feltet, men de kommer inn torsdag denne uken.

— Vil «Cistude» bli erstattet av en ny tråler?

— Nei, svarer fiskebåtreder Dominique Richard.