Det tror flere eksperter som har vurdert eksplosjonen og dens effekter.

Politiet sier bombene var plassert i bossbøtter rundt 30 meter fra hverandre. De skal ha blitt detonert med fjernkontroll, ifølge ubekreftede meldinger.

I Boston var bombene plassert midt i målområdet som kort tid før eksplosjonen var enda mer tettpakket med folk.

Trolig hjemmelaget

En ekspert som er orientert om etterforskningen, sier at kulelagerkuler er blitt fjernet fra kroppene til flere av de skadde. Slike bomber med metalldeler er ofte brukt av opprørere i Afghanistan og Irak.

– Det er selvsagt meget sannsynlig og en vanlig metode for å skape fragmenteffekt av hjemmelagde bomber, sier Per Nergaard i Norsk Folkehjelp til NTB. Han har jobbet i en årrekke med miner og våpen og er i dag leder for samfunnsikkerhet i hjelpeorganisasjonen.

Han sier bombene som eksploderte i Boston ikke var særlig kraftige. Han anser det som sannsynlig at de er hjemmelaget.

— Et typisk tegn på at de var hjemmelaget, er den lave detonasjonshastigheten, sier han. Folkehjelp-medarbeideren sier det finnes en rekke remedier som kan brukes eller raffineres til å lage bomber av den typen som ble brukt i Boston.

Svartkrutt

Flere medier melder at bombene ikke inneholdt plastisk sprengstoff, men kun svartkrutt som er laveksplosivt. Det kan trolig være snakk om rørbomber, muligens av samme typen som i 1996 sprengte OL-parken i Atlanta og drepte to og skadet 110 mennesker. Det er lett å få fatt i svartkrutt i USA der patronsalget er omtrent uregulert.

Selv om rørbomber er laveksplosive, er de altså ikke ufarlige. Bomberne i Boston var trolig fylt med små metalldeler som eksploderede i alle kompassretninger med en fart på to kilometer i sekundet, skriver Berlingske Tidende.

Ifølge avisen har vitner fortalt om at rester av kulelagre har boret seg inn i husmurer.

To bomber

Det var to bomber i Boston. To andre mistenkelige gjenstander ble undersøkt, men inneholdt ikke eksplosiver.Det opplyser guvernør Deval Patrick i delstaten Massachusetts.

– Det er viktig å gjøre det klart at det ble funnet to og kun to sprenglegemer i går. Alle andre gjenstander i området er undersøkt. Det er ikke funnet noen bomber som ikke har eksplodert. Det er ikke funnet noen sprenglegemer, sa guvernøren under en pressekonferanse tirsdag. Ingen er pågrepet etter terrorangrepet. De to bombene eksploderte med kort tids mellomrom. Tre personer ble drept og mer enn 150 såret.