På et massemøte sør i Libanons hovedstad Beirut fredag gjorde Nasrallah det klart at Hizbollahs milits ikke vil gi fra seg våpnene så lenge den libanesiske staten er for svak til å kunne forsvare seg effektivt mot trusselen fra Israel. Nasrallah deltok på møtet, tross frykt for at han kunne bli utsatt for et israelsk angrep.

– Vi ønsker ikke å beholde våpnene for alltid. Men å snakke om å avvæpne motstandsbevegelsen i denne staten, under dette regimet og i den situasjon vi nå befinner oss i, ville bety at Libanon risikerer at Israel dreper og bomber når de ønsker det, sa Nasrallah fredag ettermiddag.

Brigade

Libanons forsvarsminister Elias Murr sa fredag at Hizbollah-styrkene kan bli integrert i en brigade i regjeringshæren, som kan få i oppdrag å patruljere i landsbyene sør i landet. En slik brigade må i tilfelle stå helt og holdent under regjeringens kontroll, framholdt Murr i et intervju med den franske avisen Le Monde.

Titusenvis av Hizbollah-tilhengere hadde fredag samlet seg i Libanons hovedstad Beirut for å feire det de kaller sin seier over Israel. Sayyed Hassan Nasrallah sa på dette møtet at Hizbollah-militsen fortsatt sitter på over 20.000 raketter.

– I løpet av noen dager, og til tross for at den har en voldsom krig bak seg, har motstandsbevegelsen gjenvunnet all sin organisatoriske og militære styrke. Den er sterkere i dag enn den var før 12. juli, sa Hizbollah-lederen til flere hundre tusen tilhørere som hadde møtt opp for å feire resultatet av krigen mot Israel.

Hamas

Islamistiske Hamas vil ikke delta i noen palestinsk regjering som anerkjenner staten Israel, sa talsmenn for partiet fredag. De så dermed ut til å sparke dermed beina under president Mahmoud Abbas’ utspill i FN.

Abbas lovet i en tale til FNs hovedforsamling i New York torsdag at enhver fremtidig palestinsk koalisjon vil godta Israels rett til å eksistere og ta avstand fra voldsbruk. Men fredag avviste statsminister Ismail Haniyeh og andre Hamas-folk dette blankt.

I en tale etter fredagsbønnen i Gaza by tilbød Haniyeh Israel riktig nok en «langsiktig våpenhvile». Men betingelsen for en slik våpenstillstand er at israelerne trekker seg ut av alle områder de okkuperte etter seksdagerskrigen i 1967, noe Israel neppe vil godta.