Klokken 07 i går morges (norsk tid) trådte den FN-regisserte våpenhvilen formelt i kraft.

«Full stans i krigshandlingene», er et av hovedkravene i FN-resolusjonen, som ble vedtatt sent fredag kveld. I teksten heter det blant annet at: «Hizbollah-militsen innstiller kamphandlingene og Israel stanser sin militære offensiv i Sør-Libanon.»

— Resolusjonsteksten er uklar og mangelfull. Men hvis den kan bidra til en våpenhvile, er det svært bra. Til syvende og sist spiller det ingen rolle hvilke ord som står i dokumentet. Det eneste som teller, er hva som skjer på bakken, sier Uri Avnery (82) til Bergens Tidende, på telefon fra Israel.

Skjør våpenhvile

Fra sitt hjemmekontor i Tel Aviv, følger 82-åringen krigen med kritisk blikk. Den israelske krigsveteranen var med på å grunnlegge den radikale fredsorganisasjonen Gush Shalom i 1993. I tillegg har han hatt en lang karriere som journalist, og har sittet tre perioder som parlamentsmedlem i Knesset.

Kun timer etter at våpenhvilen trådte i kraft i går, på krigens 34. dag, rapporterte det israelske militæret at de hadde skutt og drept minst en Hizbollah-soldat i Sør-Libanon.

— Samtidig har Hizbollah sagt at de vil bekjempe israelerne så lenge de står på libanesisk jord, så det viser hvor skjør denne våpenhvilen er, sier Avnery.

82-åringen mener våpenhvilen nå helt og holdent avhenger av hva Hizbollah foretar seg.

— Dersom de virkelig ønsker å legge ned våpnene - og ser at de er tjent med det - vil de overholde våpenhvilen. Hvis ikke, vil de fortsette å angripe de israelske styrkene, som fortsatt står langt inne på libanesisk territorium, sier Avnery.

- Hizbollah har seiret

Han beskriver Hizbollah som «en meget disiplinert geriljahær», der lederen Sayyed Hassan Nasrallah har full kontroll med sine styrker.

— Hizbollah har et ønske om å beholde sin popularitet i Libanon. Derfor tror jeg at de nå er under strekt press for å stanse krigen, for å forhindre ytterligere ødeleggelser, sier Avnery.

Han mener dessuten at Nasrallah har «scoret mange poeng» i krigen allerede:

n Hizbollahs militære styrke er ikke knust, til tross for 34 dager med krigføring mot Israel, som er militært overlegent.

n Gruppens anseelse i den arabiske verden har aldri vært høyere.

n Hizbollah har befestet sin posisjon som den mest innflytelsesrike grupperingen i Libanon.

— Uansett hvordan man ser på dette, er det Hizbollah som har vunnet krigen. Man kan sammenlikne det med en boksekamp. Dersom en lettvekter møter en tungvekter til kamp, og lettvekteren fortsatt står i ringen i 12. runde, har han seiret - uansett hvordan poengfordelingen er!

Vil gjerne møte Nasrallah

Uri Avnery har fått internasjonal anerkjennelse for sitt forfatterskap og livslange engasjement for fred i Midtøsten.

I juli 1982 skapte han overskrifter verden over, da han oppsøkte Yasser Arafat i Beirut midt under den israelske invasjonen. Hendelsen førte til at Avnery ble siktet for landsforræderi, men den israelske statsadvokaten måtte senere henlegge siktelsen. Avnery hadde tett kontakt med Arafat, helt frem til den palestinske lederen døde i 2004.

— Ville du ha møtt Nasrallah i dag?

— Jeg har ikke hatt noe kontakt med Hizbollah, men hvis jeg fikk sjansen, ville jeg ha gjort det.

— Hvorfor?

— I en konflikt der begge parter er villige til å ta i bruk ekstreme virkemidler, men er uvillige til å snakke sammen, kan sivilt diplomati sørge for at det etableres en kontakt. Det kan bidra til at partene lærer mer om hverandre, og legge til rette for virkelige forhandlinger, sier Avnery.

Tror fortsatt på fred

82-åringen tror fortsatt at fremtiden vil bringe med seg fred - for hele regionen.

— Den israelske opinionen er i ferd med å bli klar over hvor idiotisk denne krigen har vært. Stadig flere skjønner at det ikke finnes en militær løsning. Vi er nødt til å starte forhandlinger. Ikke bare med Libanon og Hizbollah, men også med Syria, og ikke minst palestinerne, sier Avnery.

— Mister du av og til håpet om fred?

— Nei.

FREDENS MANN: 16. juli i år deltok israelske Uri Avnery (til v.) på en fredsdemonstrasjon i Tel Aviv. Nå håper han at våpenhvilen blir overholdt. - Norske myndigheter bør gi sin støtte til alle som jobber for fred, på begge sider av konflikten, sier 82-åringen. ARKIVFOTO: PAUL SIGVE AMUNDSEN
Amundsen, Paul S.