Han sier at Israel mange ganger har forsøkt å ta livet av Yassin. Det som skjedde mandag morgen er historien om et varslet drap.

— Israel har fulgt denne taktikken ganske lenge. En rekke Hamas-ledere er tatt av dage, og det er ikke tvil om at organisasjonen er militært svekket av de mange likvideringene, sier Hanssen-Bauer til NTB.

Våpenhvile stanset

Hanssen-Bauer viser til et møte i Egypt nylig, der flere i Hamas lekte med tanken om en våpenhvile med Israel. Dette ble imidlertid stanset av den øverste Hamas-ledelsen som befinner seg i Damaskus i Syria.

Hanssen-Bauer sier at Israel selvsagt vet at det nå trolig blir en bølge av selvmordsaksjoner, men at statsminister Ariel Sharon er villig til å betale denne prisen for kanskje å kunne knuse Hamas som militær trussel.

— Men det ligger en veldig opptrapping i denne aksjonen, sier instituttsjefen.

Sentrale symboler

— Det er sentrale symboler for palestinernes kamp som nå blir fjernet. Høyere opp kommer Israel nesten ikke i sine likvideringer. Det neste nivået blir jo Yassir Arafat selv, sier Hanssen-Bauer.

FAFO-forskeren ser den økende likvideringen i sammenheng med den varslete israelske tilbaketrekkingen fra Gaza. Det er viktig for Sharon å svekke Hamas før dette skjer, slik at det ikke ser ut som Israel blir jaget på dør.

Sharon tar belastningen med å utfordre de israelske nybyggerne i området for å komme på offensiven når det gjelder veikartets videre fremdrift. Og han gjør det med USAs velsignelse, mener Hanssen-Bauer.