— Det er på tide at jeg trekker meg tilbake, så historien kan gå sin gang, sa John Edwards i kveld (norsk tid) i New Orleans, ifølge CNN. New Orleans var også byen hvor han først an-nonserte at han stilte som demokratenes presidentkandidat. Tidligere i dag bekreftet Edwards’ talskvinne Colleen Murray at den tidligere senatoren ikke vil fortsette valgkampen.

- Demokrat vinner

Med konen Elizabeth og barna tilstede, sa Edwards at han ikke kunne forutsi hvem som til slutt vil kunne titulere seg som den 44. amerikanske presidenten, men at han var sikker på at det ville bli en demokrat.

— Vi må gjøre det bedre om vi ønsker å leve opp til vårt løfte til dette landet vi elsker så høyt, sa Edwards.

John Edwards har ikke vunnet noen av primærvalgene eller nominasjonsmøtene til det de-mokratiske partiet så langt. I stedet er det Hillary Clinton og Barack Obama som har dominert kampen om å bli partiets presidentkandidat. En av Edwards’ medarbeidere, som ikke ønsker å bli navngitt, sier at eks-senatoren i første omgang ikke kommer til å gi sin støtte til noen av rivalene.

Klar favoritt

Også Rudy Giuliani er ventet å trekke seg fra nominasjonskampen, og støtte John McCain. McCain vant i natt i Florida, og er nå klar favoritt blant republikanerne.

– Det ble ikke noe valgskred, men seieren smakte godt likevel, sa McCain etter at resultatet var klart.

Han slo hovedkonkurrenten Mitt Romney, som gikk på et sviende nederlag på tross av at han har brukt 30 millioner dollar på TV-reklamer i Florida, fem ganger mer enn McCain.

Valgdagsmålinger viser at McCain vant på grunn av støtte fra velgere av latinamerikansk av-stamning, eldre og velgere som er bekymret for økonomien.

Det siste er et slag i ansiktet for Mitt Romney, som de siste ukene har forsøkt å overbevise velgerne om at han er kandidaten som kan løse den økonomiske krisen.

– Hykleri

Over halvparten av velgerne sier økonomi er den viktigste saken. McCain mener Irak er vik-tigst, og har sagt han ikke har god greie på økonomi. Likevel fortrekker velgerne ham fremfor Romney.

– Dette viser hvor stor tillit velgerne har til McCain. Romney tok en stor risiko ved å skifte standpunkt i mange viktige spørsmål. Mange ser på det som hykleri, sier den amerikanske valgeksperten Gary Nordlinger til NTB.

Romney har snudd i abortspørsmålet og andre saker som er viktige for de mer konservative republikanerne.

Førstkommende tirsdag står det virkelig store slaget i nominasjonsvalget, da over 20 delstater stemmer på sine kandidater.

GIR SEG: John Edwards kan vinke farvel til presidentvervet.
ADAM HUNGER