— Clinton er hardere enn Bush for eksempel når det kommer til Israel-spørsmålet og anerkjennelsen av en palestinsk stat, sier professoren.

Han mener også at Hillary Clinton ikke har noble motiver bak ønsket om å trekke de amerikanske styrkene ut av Irak.

— Hun er ikke imot krigen. Hun er bare imot å tape krigen, sier Galtung, som synes det presidentvalget er uinteressant.

— USA er i realiteten en ettpartistat, og det har lite å si hvem som sitter med makten.

Norges feil

Galtung er bosatt i Frankrike, men ferierer i Jondal i Hardanger. Han har eid et lite elvehus der siden 1994. I tillegg har han arrangert symposium i bygden de syv siste somrene.

Til årets symposium, som går av stabelen i helgen, ventes gjester fra både Midtøsten, Filippinene, Japan og ulike afrikanske land. Galtung skal forelese blant annet om Midtøsten-konflikten.

Situasjonen i Midtøsten verre enn den har vært på lenge. Det mener han at blant annet Norge har skylden for.

— I dag befinner begge parter seg på sitt mest konservative: Jødene praktiserer hard sionisme, og palestinerne praktiserer hard islam. Under Arafat og Peres var situasjonen langt bedre.

Galtung mener fredsmeglerne gjorde en fatal feil da de ikke innlemmet de mest konservative på hver side i fredsforhandlingene. Både høyrefløyen hos jødene og Hamas ble stående utenfor.

— Resultatet ble at Hamas startet med selvmordsbombing og at den jødiske høyrefløyen tok livet av Rabin, sier Galtung.

Se til Spania

Fredsforskeren mener toleranse, og respekt for andre, er grunnleggende for å skape fred, også når det gjelder konflikten mellom den vestlige og den muslimske verden.

Galtung mener USA håndtering av terroren i 2001 er en av hovedårsakene til at konflikten har tilspisset seg.

— USA burde tatt konsekvensen av at angrepet delvis skyldtes deres egen politikk. De burde for eksempel med en gang ha anerkjent en palestinsk stat.

Han mener at krigen mot Irak er det verste som kunne skjedd. Av de tre vestlige landene som er blitt utsatt for terror mener han Spania taklet det best.

— Zapatero (den spanske statsministeren, red.anm.) håndterte det brilliant. Han så at det var årsaker til angrepet, og gikk inn for å bekjempe disse, sier Galtung.

Zapatero trakk blant annet de spanske styrkene ut fra Irak i etterkant av terroren i Madrid. I tillegg legaliserte han en halv million marokkanske arbeidere i Spania.

Spark til Solheim

Galtung mener det vil være feigt av vesten å trekke seg ut av krigen i Irak nå. Han mener USA bør be irakerne om unnskyldning. Dernest bør de ta av seg uniformene og starte humanitært arbeid.

— Men USA har ikke moralsk styrke nok til å gjennomføre dette, sier Galtung.

Han mener forhandlinger må til, og at den eneste måten å skape fred i Irak på er hvis det dannes en løst sammensatt stat basert på konsensus mellom tre ulike delene av landet.

I Afghanistan mener Galtung at USA og vesten bør holde seg utenfor, og at afghanerne kan skape fred ved hjelp fra sine muslimske naboland.

— USA er talentløse når det gjelder fredsmegling, sier Galtung.

Det samme mener professoren om de som driver megling på Sri Lanka. Der er situasjonen ifølge Galtung verre enn på lenge.

— Jeg skal ikke nevne navn, men det er en nordmann som driver megling der nede, og han gjør en dårlig jobb, sier Johan Galtung.

NAIVE NORGE: - FN har ikke så stor legalitet i verden som nordmenn liker og tro. Sikkerhetsrådet består av fire kristne land i tillegg til Kina. Da er det ikke rart at de muslimske landene er litt skeptisk, sier professor Johan Galtung. I helgen arrangerer han fredssymposium i Jondal i Hardanger.
Ingrid Rogstad