De fleste hadde forventet at Hillary Clinton ville ha trukket seg fra valgkampen for lenge siden. Det er mange uker siden det var klart at Barack Obama ville få nok stemmer som demokratenes presidentkandidat.

Les også: Derfor tapte hun

Gunnar Grendstad, som er forsker på amerikansk politikk ved Universitetet i Bergen, synes også det har vært vanskelig å forstå Clinton. Men han tror en mulig forklaring er at hun vil forsøke å styrke sin stilling i partiet, for å sikre sin framtidige karriere.

– Det var overraskende at hun ikke trakk seg før, de fleste hadde ventet at hun hadde gjort det. At hun ikke trakk seg natt til onsdag da det var klart at Obama har fått nok delegater til å bli Demokratenes presidentkandidat, overrasket derimot ikke. Hun driver trolig et taktisk spill, der hun vil styrke sin egen stilling, mener Grendstad.

Ikke visepresident

Grendstad tror derimot ikke Clinton blir visepresident, selv om han ikke vil utelukke det helt.

– Obama blir ikke styrket overfor velgerne dersom han velger nordstatliberaleren Clinton. Jeg tror Obama, for å styrke sitt kandidatur, må velge en konservativ, eldre og garvet politiker fra sørstatene, sier Grendstad.

Han tror ikke kombinasjonen Clinton-Obama er et drømmeteam, slik mange har hevdet.

– Nei, det tror jeg ikke. Jeg tror heller ikke Obama ønsker Bill Clinton rekende rundt i Det hvite hus i fire år.

– Erfaringsmessig får vi en geografisk spredning mellom president— og visepresidentkandidaten, og mest sannsynlig vil Obama velge en fra sør- eller sørveststatene, der det er mange kandidater som er aktuelle, mener Grendstad.

Han tror heller ikke på Clinton i en ministerpost.

– Det vil være for kortsiktig. Hun legger nok langsiktige karriereplaner nå.

Han tipper at Clinton, som har vist seg som en ekstremt kompetent politiker, forsøker å få partiets støtte til å bli en styrket leder i Senatet, eller som nytt medlem av høyesterett dersom det blir åpning for dette.

Vil støtte Obama

USA-forskeren tror Clinton vil trekke seg fra valgkampen om kort tid.

– Hun vil støtte helhjertet opp om Obama når hun først trekker seg. Det er helt nødvendig at partiet står samlet for at han skal vinne, og Clinton vil gjøre sitt beste for dette.

Grendstad sier at alt ligger til rette for at Demokratene skal vinne årets valg.

– Regulariteten i amerikansk politikk tilsier at Demokratene vinner dette valget, men det er noe usikkerheten knyttet til om Obama klarer å samle partiet og framstå som en troverdig kandidat også for uavhengige velgere som han er avhengig av.

– Et annet moment som gjør dette valget litt mer spennende, er det nesten unevnelige rasespørsmålet. Rase utgjør en dyptliggende konflikt i USA, og det er noe tvil om hvordan Obamas kandidatur vil slå ut, fastslår Grendstad.

Men dersom Obama vinner dette valget ligger han godt an til gjenvalg i 2012, også det ifølge amerikansk valgtradisjon.

Dermed er toget gått for at Hillary Clinton kan bli USAs første kvinnelige president.

Hvem tror du blir visepresident? Si din mening.

DRØYER MED Å TREKKE SEG: Hillary Clinton holder smilet på plass, mens hun snakker med tilhengere på et valgmøte i New York.
BRENDAN MCDERMID
AVVISER CLINTON SOM VISEPRESIDENT: ¿ Jeg tror ikke Obama ønsker Bill Clinton rekende rundt i Det hvite hus i fire år, sier Gunnar Grenstad, forsker ved Universitetet i Bergen.