— Det var fint vær og fortsatt lyst ute, selv om klokken var over elleve om kvelden. Jeg gikk helt rolig i joggesko, og det var ikke et menneske i nærheten. Like etter at jeg hadde rundet en sving, så jeg gaupen midt på skogsveien, sier Brita.

Så tustene på ørene

Hun anslår at villkatten sto 15-20 meter fra henne.

— Jeg så på gaupen, og hun så på meg i noen sekunder. Så snudde hun og forsvant ut i skogen, sier kvinnen.

— Er du helt sikker på at det var en gaupe?

— Ja, 110 prosent. Jeg vet hva jeg så. Den var mye større enn en katt, rundt en halvmeter høy. Pelsen var helt lys, og den hadde karakteristiske svarte tuster på ørene, sier Brita.

Tobarnsmoren jobber til daglig som sekretær i TTS Marine, og gauper har hun bare sett i dyrepark før kveldsturen lørdag. Men utseendet ikke er til å feil av, mener hun.

— Det er synd jeg ikke hadde med meg fotografiapparat. Jeg må visst få meg ny mobil med kamera, sier hun.

— Ble du redd?

— Litt, der og da. Jeg kjente at hjertet slo ekstra hardt. Samtidig vet jeg jo at gaupen er utrolig sky, sier hun.

- Sannsynlig historie

Gunnar Langhelle ved Zoologisk Museum ser ingen grunn til å tvile på Britas historie.

— Hun har nok sett gaupe. I så fall er det veldig interessant, sier han.

Det er trolig mange år siden noen har sett villdyret nær tettbygde strøk i Bergen. Gaupe er imidlertid blitt observert i Os, i området rundt Lønningdal og Øvredal.

For å komme seg til Birkelandsvatnet, har villkatten etter alt å dømme krysset den lite trafikkerte blindveien Birkelandsbotn. Øst for veien ligger et naturområde som strekker seg helt til Gullfjellet og Samnanger kommune.

Kan ta sau

— Gauper beveger seg galant over store strekninger, men det er ikke jevnlige observasjoner av slike dyr i vårt distrikt. Jeg kan tenke meg at saueeiere i området vil se til dyrene sine når de leser om dette, sier Langhelle.

Han tror det må dreie seg om en enslig villkatt.

— Gauper vil neppe yngle i Bergen, de holder seg helst i store naturområder, sier han.

Meldinger om gaupe nær tettbygde strøk i Bergen er blitt avkreftet tidligere. Det har vanligvis dreid seg om katter og rever med avgnagd hale.

— Men dersom kvinnen har sett de karakteristiske hårtustene ved ørene, er det ingen grunn til å tvile på historien. Når man opplever et slikt møte, er man ikke i tvil, sier Langhelle.

- Ikke farlig for folk

— Kan dyret være farlig?

— Nei, ikke for mennesker. Da skal de virkelig være presset opp i et hjørne. Vanligvis skyr de oss, og lukt av mennesker er nok til at de skygger unna, sier han.

Selv ikke småbarnsforeldre har noen grunn til å holde ungene borte fra Kirkebirkeland.

— Det er ingen grunn til hysteri, presiserer Langhelle.

Har du sett gaupe? Tips bt på 02211, eller tips@bt.no

TUROMRÅDE: Skogsstien rundt Birkelandsvatnet ligger rett ved villabebyggelsen, og er et svært populært turområde. Brita Fosse Drivenes er ikke et sekund i tvil om at det var en gaupe hun så her, sent lørdag kveld.

Gunnar Langhelle ved Zoologisk Museum i Bergen.