13 nordmenn er involvert i et gisseldrama i Algerie. Fire var onsdag kveld i sikkerhet, mens ni kan være gisler. Gisseldramaet henger trolig sammen med konflikten i nabolandet Mali.

Tor Arve Benjaminsen ved Universitetet for Miljø— og biovitenskap (UMB) på Ås er ekspert på forholdene i Mali.

Hans kunnskap om lignende situasjoner i Algerie og nord-Mali tilsier at angriperne vil be om løsepenger.

— Men denne situasjonen er uvanlig i den form at de har blitt sittende igjen og er omringet av militæret, sier han til bt.no

Kommer seg unna

Det er Fafo-forsker Morten Børås enig i.

— Hadde dette vært en av de tilsvarende gisselsituasjonene vi har hatt i området, så hadde dette vært en kjapt inn, kjapt ut, type situasjon. Da drar man inn, tar med seg så mye verdier og gisler som man klarer, og tar dem ut i ørkenen. Deretter hadde man fremsatt krav om løsepenger. At de nå sitter innestengt på anlegget, gjør dette til en situasjon man ikke har sett mange av til nå.

- Kan det være ekstra grunn til uro?

— Som sagt er det få episoder vi kan sammenligne med. Det kan være et ekstra uromoment, men vi skal være forsiktig med å spekulere i det.

Sjelden henrettelser

Benjaminsen påpeker at man fremdeles ikke er sikre på hvem som står bak angrepet. Tilsvarende gisselaksjoner har normalt ikke endt fatalt for ofrene.

— Med et lite forbehold, så har man stort sett ikke henrettet gislene. Jeg kjenner til to episoder hvor gisler har dødd. Den ene episoden var da en gruppe turister ble tatt som gisler i det sørlige Algerie. Kidnapperne tok dem med på en strabasiøs reise til det nordlige Mali, noe som førte til at et av gislene døde av hjerteattakk. En annen episode var da franske spesialstyrker prøvde å frigjøre et gissel for noen år siden i nord-Mali. Det endte med at gisselet døde.

Børås, som er ekspert på sikkerhets- og konfliktspørsmål med fokus på sentral- og vest-Afrika, påpeker at den sterke tilstedeværelsen til hæren kan ha kommet overraskende på angriperne.

— De trodde nok ikke de skulle sitte kokende inne på anlegget med alle disse gislene. Muligens var det planlagt, men det kan nok ha gått galt.

EKSPERT: Tor Arve Benjaminsen er Mali-ekspert fra Universitet for Miljø- og biovitenskap på Ås.
UNIVERSITET FOR MILJØ OG BIOVITENSKAP