Ramadan er dømt til døden for forbrytelser mot menneskeheten som ble begått under regimet til Saddam Hussein.

– Ramadan ble hengt 03.05 i dag, sier en ikke navngitt tjenestemann ved statsministerens kontor.

Den tidligere visepresidenten ble dømt til døden for drapene på 148 sjiamuslimer i 1982 i kjølvannet av et attentatforsøk på Saddam Hussein i byen Dujail.

Ramadan er den fjerde av de tidligere irakiske lederne som blir henrettet for disse drapene.

Et øyenvitne sier man denne gangen hadde sørget for å gjøre forberedelser som skulle hindre at Ramadans hode ble skilt fra kroppen under hengningen. Det skjedde da Saddam Husseins halvbror Barzan Ibrahim ble hengt.

For å velge ut riktig lengde på repet ble Ramadan veid før henrettelsen, opplyser øyenvitnet.

Ramadans familie skal mandag ha bedt Iraks president Jalal Talabani om å stanse henrettelsen.

– Henrettelsen er ikke lovlig eller korrekt, sa advokaten Badia Aref og viser til at det skal gå 30 dager fra dødsdommen faller til den blir fullbyrdet.

Ramadan ble dømt til døden i november, men saken ble anket, og først i forrige uke ble den stadfestet.

Iraks president har vanligvis rett til å stanse henrettelser, men regjeringen og påtalemyndigheten i Irak sier at dette ikke gjelder når noen er dømt for forbrytelser mot menneskeheten.

Ramadan deltok i kuppet i 1968 som brakte Baath-partiet til makten. I 1970 ledet han en revolusjonsdomstol som dømte 44 offiserer til døden som straff for at de hadde forsøkt å styrte regimet.

HENRETTET: Saddam Husseins tidligere visepresident Taha Yassin Ramadan ble dømt til døden for drapene på 148 sjiamuslimer i 1982 i kjølvannet av et attentatforsøk på Saddam Hussein i byen Dujail.
FALEH KHEIBER