PST-sjef Janne Kristiansen går av med øyeblikkelig virkning. Det skjedde etter at hun på en åpen høring gikk langt i å avsløre at Forsvarets etterretningstjeneste (e-tjenesten) har agenter inne i Pakistan. E-tjenesten er en del av Norges hemmelige tjenester, og er underlagt Forsvarsdepartementet.

Høyre-leder Erna Solberg mener det er helt naturlig at Kristiansen nå er ferdig som PST-sjef.

— Jeg synes det er helt riktig. Her snakker vi om relativt høyt gradert materielt materiale som tilfeldigvis ramler ut fra en etatsjef som ikke engang har dette som sitt ansvarsfelt. Dette er opplysninger som ikke engang den utvidede utenrikskomite har tilgang til, sier Solberg til Aftenposten.no.

— Men vi kunne vel ha regnet med at Norges etterretningstjeneste har folk i Pakistan?

— Det gir mening at man har folk der. Man regner med at russerne har noen her. Man kan regne med mye, men kan bekrefte det er veldig spesielt, sier Solberg.

Fikk svar på mer enn han spurte om

I løpet av dagen vil det bli avgjort om det skal innledes etterforskning mot avgått PST-sjef Janne Kristiansen.

Det var SVs stortingsrepresentant Akhtar Chaudry som stilte spørsmålet som førte til Kristiansens avgang. Chaudrys spørsmål gikk på PSTs Åpne trusselvurdering, som ble lagt frem tirsdag.

- Hva tenker du om PST-sjefen måtte gå på grunn av et svar på et spørsmål som du stilte?

— Ja, det var helt utilsiktet. Jeg var mer opptatt av at vi kjemper internasjonal terrorisme, og at vi trenger samarbeid med Pakistan som en del av løsningen. Hun har selv sagt at ekstreme elementer i Norge drar til Pakistan for å trene, og da var det et helt legitimt spørsmål jeg kom med, sa Chaudry til Aftenposten.no.

- Og så fikk du vite mer?

— Så kom hun med noe som ikke var svar på mitt spørsmål.

- Var det riktig av henne å gå?

— Det var en klok avgjørelse. Hun har slitt med tilliten i de politiske miljøene. PST-sjefen lever av tillit. Det har hun ikke hatt. Da var det en klok og betimelig avgjørelse.

Kunne vært forklarbart

Kristiansen har vært i hardt vær siden terroranslagene 22. juli. Hun var kjapt ute med å si at PST ikke kunne gjort noe annerledes for å avverge angrepene. I et intervju med Sunday Times beskrev hun Anders Behring Breivik som en person med «perfekt arisk utseende».

Kritikken ble enda verre etter at Bergens Tidende avslørte at Behring Breiviks navn dukket opp i forbindelse med den globale anti-terroroperasjonen Global Shield.

Før jul gikk justisminister Grete Faremo ut og ga Kristiansen tillit. På Stortinget ble imidlertid tilliten tolket som midlertidig.

— Jeg tror nok kanskje dette kunne ha vært forklartbart som en tabbe, dersom Faremo mente at Kristiansen hadde gjort en veldig god jobb, sier Høyre-leder Solberg.