I et intervju med den britiske avisa Financial Times beskriver Saadi Gaddafi den siste ukas uro som et «positivt jordskjelv».

— Etter dette positive jordskjelvet må vi gjøre noe for Libya. Vi må få inn nytt blod til å styre landet, sier han.

Uttalelsen står i skarp kontrast til den rasende talen Saadis far holdt tidligere denne uken. Muammar Gaddafi kalte demonstrantene for rotter og truet med å «rense Libya hus for hus».

Etter talen er det kommet nye rapporter om drap på regimekritikere, og det anslås at rundt tusen mennesker har mistet livet siden uroen begynte. Samtidig flykter folk hals over hode ut av landet i frykt for hva som vil skje etter hvert som regjeringen forsøker å gjenvinne kontrollen.

— Stor far Saadi Gaddafi lar seg ikke affisere av meldinger om at det østlige Libya er overtatt av opprørerne, og sier områdene nok vil bli gjenerobret før eller senere.

Han hevder at hans eldre bror Saif al-Islam er i ferd med å skrive en ny grunnlov som snart vil bli gjort offentlig. Meningen er at Muammar Gaddafi skal fortsette som «den store far» og ha en rolle som rådgiver.

— Folk protesterer mot styret til faren min, det er normalt. Alle må ha frihet til å uttrykke meningene sine, sier Saadi, som tidligere var profesjonell fotballspiller i Italia.

Diktatorsønnen legger imidlertid til at regimet ikke vil nøle med å bruke makt for å beskytte oljeindustrien i landet.

— Hæren er fortsatt veldig sterk. Hvis vi hører noe, så sender vi av gårde noen bataljoner. Når folk ser hæren, blir de redde, sier Saadi Gaddafi på telefon fra hovedstaden Tripoli.

- Skjøt raketter Onsdag kveld kom det meldinger om at sikkerhetsstyrker i byen Misurata angrep demonstranter med maskingevær og panservernraketter. Flere personer ble drept, ifølge et øyenvitne.

Saadi Gaddafi mener likevel at 85 prosent av Libya er rolig og trygt. Han innrømmer at luftforsvaret har bombet våpenlagre øst i landet, men det er for å hindre at våpnene havner i hendene på tusenvis av al-Qaida-terrorister som angivelig forsøker å ta makten der.

De mange medlemmene av al-Qaida ble også omtalt av en libysk statssekretær i et møte med europeiske ambassadører i Tripoli onsdag. Da ble det hevdet at terrornettverket allerede har opprettet et islamistisk emirat øst i Libya. Emiren selv er angivelig en tidligere fange fra den amerikanske Guantanamo-leiren.

Lokale innbyggere i Øst-Libya avviser imidlertid disse opplysningene og sier regimet bare forsøker å skremme Europa.

SMS fra regimet I flere av landene i Midtøsten har internettsteder som Facebook og Twitter spilt en viktig rolle i mobiliseringen til demonstrasjonene og opptøyene de siste månedene.

Men også Muammar Gaddafi og myndighetene i Libya ønsker tydeligvis å vise at de behersker moderne kommunikasjonsmidler.

Innbyggere i byen Tobruk, hvor motstandere av regimet har tatt makten, skal ha mottatt følgende tekstmelding fra landets hardt pressede ledere: «Må Gud gi seier til vår leder og vårt folk».

Sammen med det patriotiske slagordet kom det et løfte om ekstra ringetid til alle som sender meldingen videre.

ASMAA WAGUIH