24 år gamle Dzenana Muhsinovic er opprinnelig fra Bosnia og Hercegovina men er nå bosatt på Landås i Bergen. Hun er på ferie sammen med tre venninner, og lå på stranden i Palmanova da

en bombe eksploderte ved politistasjonen bare 200 meter fra stranden.

– Det var et kjempesmell og hele stranden ristet. Vi skjønte med en gang at dette var en bombe og at det var en terroraksjon, forteller hun til bt.nos reporter i Mallorca.

(Artikkelen fortsetter under bildet...)

VRAK: En utbrent bil står igjen etter at bomben gikk av like ved politistasjonen i Palmanova. FOTO: REUTERS
Scanpix

Panikk

Jentegjengen reiste seg og løp mot eksplosjonsstedet for å se hva som hadde skjedd, mens folk som hadde vært på åstedet kom løpende andre veien.

– Folk var skrekkslagne og hadde panikk. Rett etter smellet så vi at det veltet tykk svart røyk opp like ved politistasjonen, forteller bergenseren.

Roet nervene

Etter eksplosjonen dro venninnene til sjømannskirken i Palmanova som ligger en kilometer fra åstedet. Der fikk de roet nervene med vafler, informasjon om hendelsen og fikk pratet med andre nordmenn.

– Vi er fortsatt engstelige, men det hjelper litt å få et innblikk i konflikten. Nå har vi levd med trusselen om svineinfluensa en stund, så kom bomben i dag... Det skal bli godt å komme hjem, kommenterer Muhsinovic.

Ikke rettet mot turister

– Vi forsvarer ikke handlingene til ETA, men vi forklarer at dette er en annen type terror enn det vi ofte hører om. Det er ingen ting som tyder på at dette angrepet var rettet om turister. ETA pleier å rette angrepene sine mot myndighetene, og varsler gjerne om det på forhånd, sier Øyvind Kopperud, assistent ved sjømannskirken i Palmanova.

Kirken var i kveld full av nordmenn som ferierer i området.

Bekymrede slektninger

Linda Munkvold fra Bergen er også på ferie på Mallorca, men helt på andre siden av øyen, på Alcudia.

«Her har vi ikke merket noe til bomben, og vi fikk først vite om det via sms fra bekymrede slektninger hjemme i Norge. Her ferierer vi som normalt, og har foreløpig ikke fått beskjed om at returen vår lørdag morgen fra Palma til Flesland er endret», skriver hun i en e-post til bt.no.

Ingen nordmenn skadd

Utenriksdepartementets pressetalsmann Anders Rikter bekrefter at ingen nordmenn kom til skade i angrepet. Han ber dem som befinner seg på øya, følge råd og pålegg de måtte få fra lokale myndigheter.

– Og for dem som har tenkt reise til eller fra Mallorca, er det viktig å holde seg oppdatert om situasjonen ved hjelp av reiseselskapene, legger han til.

Selv om ingen ble såret, oppholdt flere nordmenn seg i nærheten av åstedet for angrepet. Blant dem var 20-åringen Ida Grinde og venninnene hennes.

– Vi satt og spiste lunsj da vi hørte et stort smell. Det var som om en betongplate deiste i bakken, forteller hun på telefon fra det spanske feriestedet Magaluf.

Etter smellet løp hun og venninnene til gata hvor bomba hadde gått av. Der fikk de se et glimt av det utbrente vraket.

– Bilen var helt svart, sprengt i fillebiter og innhyllet i flammer og røyk. Men vi så ingen sårede, sier hun til NTB.

Selv om eksplosjonen satte et støkk i jentene, har verken Grinde eller venninnene noen planer om å reise hjem tidligere enn planlagt, selv om de kommer til å holde seg unna politifolk og andre potensielle bombemål.

Ber turistene feriere som normalt

De norske reiseselskapene kontaktet torsdag sine gjester på Mallorca. Kommunikasjonssjef Lena Petersson i Star Tour anslår at finnes mellom 12.000 og 13.000 norske turister på den spanske feireøya.

– Vi kontakter nå våre kunder og gir dem den informasjonen vi har. I mellomtiden skal folk bare feriere som normalt, opplyste Petersson på ettermiddagen.

Den norsk sjømannskirken på øya utvidet åpningstidene torsdag kveld.

TETT PÅ: Dzenana Muhsinovic lå og solte seg 200 meter fra bomben som gikk av i Palmanova i ettermiddag.
Privat
ROET NED: Mange nordmenn søkte i kveld i sjømannskirken i Palmanova. ARKIVFOTO: ØYVIND H. SÆTHRE