Den elegante Bertil Wedin, i dag 73 år gammel, dukket opp i Palme-etterforskningen nesten umiddelbart etter drapet den 28. februar 1986. Han var utpekt på grunn av sine kontakter med det sørafrikanske apartheidregimets sikkerhetstjeneste.

Den berømte krimforfatteren og journalisten Stieg Larsson navnga Bertil Wedin som mulig mellommann ved Palme-mordet høsten 1987.

Flere anklaget Wedin

Også andre personer har anklaget Bertil Wedin for å ha vært mellommann, for å ha plantet villsporet om den kurdiske organisasjonen PKK og for å ha spredd Palme-fiendtlig propaganda lenge etter drapet. Siden november 1985 bor han i den nordlige del av Kypros, et land som ikke anerkjennes av noen andre enn Tyrkia, og som ikke har utleveringsavtale med noen.

Mislikte Palme

- Jeg mislikte jo Olof Palme ganske mye, men jeg hatet ham ikke, sier han.

SvD møter Bertil Wedin nær hans hjem i Kyrenia. Vi sitter i det elegante, men litt slitne Dome Hotel, samme sted der Wedin ble intervjuet av verdenspressen i 1996, da han og den sørafrikanske storspionen Craig Williamson ble utpekt som delaktige i drapet på Palme.

Kelneren bærer en blankslitt smoking og småprater med de få gjestene.

En mild vind blåser inn fra Middelhavet. Bertil Wedins øyne er isblå og årvåkne.

- Jeg har ingenting å tape på at sannheter kommer ut, ettersom jeg heldigvis ikke var morderen og ikke hadde noe å gjøre med dette i det hele tatt.

Aldri avhørt

Til tross for at han har forekommet i drapsetterforskningen i nesten 28 år, har det aldri vært holdt noe formelt avhør av svensk politi. Det nærmeste etterforskerne er kommet, er en telefonsamtale.

- Det ringte en politimann i 1996, et halvt år etter at jeg ble omtalt i pressen i forbindelse med Sør-Afrika. Han var litt tjo og hei og snakket om tillatelse. Jeg sa at du behøver ingen tillatelse, bare kom. Men de kom aldri.

Svenska Dagbladets journalist intervjuer ham i tre dager og går igjennom Larssons notat side for side. I dokumentet påstås det at Bertil Wedin har vært leiesoldat, at han arbeidet for den sørafrikanske sikkerhetstjenesten BOSS siden 1970-årene, og at han er «en av Europas top pro-killers».

Avviser anklager

- Alle disse opplysningene er helt feilaktige. Bortsett fra at jeg bor sammen med min kone på Kypros. OK?

En av kildene i dokumentet sier at Wedin er en av de ekleste personer han har møtt i løpet av sitt mangeårige arbeid mot høyreekstremismen. At han skal ha myrdet flere personer, blant dem apartheidmotstanderen Ruth First, en av Olof Palmes nære venner som døde i et bombeattentat.

- Brevbomben har jeg hørt snakk om, naturligvis. Men den var helt ukjent for meg. Og det synes jeg er en fryktelig historie.

Wedin fortsetter å lese, fnyser av innholdet og kommenterer en del påstander.

- De sier jo alltid ingen røyk uten ild, men det er ingenting i dette. Jeg vet hvilket rykte jeg har, høyremann og konservativ og liker ikke Palme og alt mulig, men jeg har ikke gjort noe av dette. Og det er ingen som har bedt meg gjøre noe heller.

Utpekt

Stieg Larsson var ikke alene om sine mistanker: umiddelbart etter drapet kom det flere tips, og ti år senere ble Wedin utpekt direkte av sørafrikanske sikkerhetsagenter som sa han var innblandet i mordet.

Bertil Wedin forlot Sverige i 1975 og flyttet til Storbritannia. Der arbeidet han blant annet som journalist, men ble også lønnet av den sørafrikanske etterretningstjenesten.

Tre måneder før drapet på Olof Palme flyttet han til det nordlige Kypros med sin familie.

— Jeg hadde lyst til å leve et annet liv. Mange jeg kjenner innenfor denne sfæren har før eller siden bare blitt lei av det, og villet gjøre noe annet.

Tipset om drapet

Han sier at han gjentatte ganger forsøkte å tipse svenske myndigheter om hvem som sto bak drapet. Han kontaktet ambassader og Palme-etterforskere, men ingen ville ta imot hans informasjon:

- Jeg hadde navn som jeg trodde var skytteren eller navn på the master mind, sier Bertil Wedin. Disse navnene vil han imidlertid ikke ut med i dag.

Selv sier han at han befant seg på Kypros da han fikk vite om udåden via BBC World Service, om morgenen den 1. mars 1986:

Deretter tenkte jeg: Kommer jeg til å bli mistenkt?

Årsaken til det var at han var «litt anti Olof Palme». I dag, 28 år etter drapet, er han ikke lenger særlig interessert i å snakke med politiet overhodet, hverken for å overlevere tips eller viske ut spørsmålstegn:

- Jeg vil helst ikke det. Jeg ville naturligvis overveid dette, men det virker så meningsløst.