— Norge har gitt 200 millioner kroner i humanitær støtte til innsatser i Irak så langt i år. Behovene er enorme, og nå står sårbare grupper overfor en hard vinter, sier utenriksminister Børge Brende (H).

Massedrap og voldtekt

Ifølge en fersk FN-rapport begår Islamsk Stat (IS) krigsforbrytelser i stor skala i Syria.

Massedrap, sexovergrep og bruk av barnesesoldater er noen av forbrytelsene IS står bak.

FNs kontor for menneskerettigheter og FNs operasjon i Irak (UNAMI) sier det samme skjer i Irak.

— Jeg er sterkt bekymret over IS framrykning og de brutale overgrepene mot sivilbefolkningen i Irak, sier Brende og legger til:

— IS synes å være særlig brutale mot religiøse og etniske grupper. Sivile på flukt har akutt behov for beskyttelse og nødvendig hjelp. Norge er, og skal være, en viktig partner i kampen mot IS langs flere spor.

Fanget på fjell

Også Norsk Folkehjelp tegner et dystert bilde av situasjonen for spesielt en folkegruppe, den religiøse minoriteten yezidi.

— Vi frykter at flere tusen mennesker vil omkomme, sa Trude Falch, seniorrådgiver for Midtøsten i Norsk Folkehjelp til BT 5. november

Ifølge Falch har flyktningene ingen steder å ta veien. Mange er i tillegg sterkt traumatisert, og mange av dem har mistet familie og venner i massakre de siste månedene.

En opptelling utført av Folkehjelpens irakiske samarbeidspartner viser at 9542 personer, hvor minst 1900 er barn, har sittet fast på fjellet siden august. Nå begynner det i tillegg å bli kaldt.

- Foruroligende rapporter

Brende deler hjelpeorganisasjonens bekymring, og sier Norge følger situasjonen nøye.

— Vi har nå fått meget foruroligende rapporter om at Sinjar-fjellet igjen er under beleiring av Islamsk Stat. Meldingene fra Norsk Folkehjelp om at tusenvis av yezidier som er igjen i Sinjar-området nå er i akutt fare tar vi svært alvorlig, og vi følger situasjonen nøye, sier Brende.

Brende sier Norsk Folkehjelp og andre organisasjoner gjør et svært viktig arbeid for å redde liv i området.

— De har derfor mottatt norske humanitære midler til sin innsats med å droppe mat medisiner og annet livsnødvendig utstyr. Også andre norske humanitære organisasjoner har innsatser for å hjelpe yezidi-flyktninger, sier utenriksministeren.

Den norske støtten går til helse, vann og sanitære fasiliteter, matvarehjelp og psyko-sosial støtte til en traumatisert befolkning. Brende frykter at vinterkulden kan bli en ny dødelig trussel.

— Med vinteren like om hjørnet, haster det også med å gi de internt fordrevne varmere husly og klær som beskytter mot kulden, sier han.

Militær støtte

Den militære kampanjen for å bekjempe den islamistiske har fått navnet «Inherent resolve» som betyr rotfestet besluttsomhet.

Landene som er med på luftangrep i Irak er: USA, Australia, Belgia, Canada, Danmark, Frankrike, Nederland og Storbritannia. I luften over Syria deltar USA, Bahrain, Jordan, Saudi-Arabia og De forente arabiske emirater.

I tillegg støtter en rekke land, deriblant Norge, aksjonen mot IS aktivt med andre virkemidler.

— Statsministeren har redegjort i Stortinget for vårt militære bidrag på 120 soldater til Irak for å trene og lære opp lokale styrker slik at de står sterkere i kampen mot IS. Innsatsen mot IS må føres på bred front. Norge skal også være en stor humanitær giver for sikre hjelp til ofrene for Islamsk Stats grusomheter, sier Brende.

SVÆRT BEKYMRET: - Behovene er enorme, og nå står sårbare grupper overfor en hard vinter, sier utenriksminister Børge Brende (H).
SCANPIX