Øyenvitner fortalte om kraftige eksplosjoner og voldsomme skuddvekslinger i Shejaiya-området øst i byen mandag kveld. Også kamphelikoptre ble sett i området.

— Kampene er veldig intense i Shejaiya, sier en Hamas-kilde til AFP.

— Vi har lagt ut masse eksplosiver der hvor de israelske styrkene skal ferdes, fortsatte den ikke navngitte kilden.

Det ble også meldt om harde kamper i Zeitoun-distriktet, men det er vanskelig å få detaljer om hva som hender ettersom pressen ikke får slippe inn på Gazastripen.

- Israelske soldater drept

Medlemmer av Hamas har avfyrt raketter mot sju israelske stridsvogner og flere israelske soldater er drept, het det i en uttalelse fra Hamas.

Den arabiske TV-kanalen Al Jazeera meldte mandag kveld at minst tre israelske soldater er drept og 30 såret i sammenstøt på Gazastripen. Kanalen Al Arabiya sa på sin side at fire soldater ble drept mandag kveld. Det var ikke umiddelbart kjent hvor tapene skal ha skjedd.

Les også: Bruker «ukjent» våpentype

Israelske militærkilder bekreftet at det var harde sammenstøt i området, men ville ikke kommentere meldingene hvorvidt israelske soldater var blitt drept.

Den ytterliggående gruppa Islamsk hellig krig opplyste at flere av dens medlemmer er drept i kampene.

- Hamas-medlemmer fanget

Israelske soldater har tatt flere titalls Hamas-medlemmer til fange på Gaza-stripen, ifølge en talsmann for den israelske hæren.

— Noen av dem er blitt avhørt og andre er overført til Israel, sa den ikke navngitte talsmannen ifølge AFP mandag.

Kamphandlingene mellom væpnede palestinere og israelske soldater nådde mandag kveld Gaza by. Trolig må mer blod flyte før en våpenhvile kan bli aktuell.

Før meldingene om kampene inne i Gaza by kom mandag kveld, var det meldt om minst 50 drepte palestinere, deriblant 12 barn, i nye israelske angrep på bakken, fra krigsskip og fra luften mot Gazastripen. Blant de døde er 13 medlemmer av samme familie, og sju i en annen.

Men disse meldingene kom før nyheten om at kampene hadde nådd Gaza by, der befolkningen i over en uke har søkt ly i sine hjem for det israelske bomberegnet. Det bor omkring 500.000 mennesker i byen.

Over 500 drepte

Det fryktes at tallet på drepte kan stige betraktelig når kampene på Gazastripen flyttes inn i den tett befolkede storbyen.

Les også: Kommer seg ikke hjem

Store eksplosjoner og kraftige skuddvekslinger kunne sees og høres øst i byen og den israelske hæren bekreftet at soldater var i kamper i området.

I alt 555 palestinere er drept og 2700 såret siden Israel satte i gang aksjonene mot Gazastripen for halvannen uke siden, ifølge Muawiya Hassanein, som er leder for redningstjenesten på Gazastripen.

Mens det kommer stadig flere meldinger om kamphandlinger, drepte og skadde, står palestinerne i Ramallah på Vestbredden i kø for å gi blod til landsmennene på Gazastripen.

I kjelleren til hjelpeorganisasjonen Røde Halvmåne har helsearbeideren Hafem Alami og kollegaen Murad Shawar den siste tiden tappet ti ganger mer enn de pleier å gjøre.

— Situasjonen er unik. Folk kommer inn, spesifiserer at blodet skal til Gaza, og blir nærmest forbannet hvis vi ikke kan bruke det av en eller annen grunn. Dette er jo den eneste måten de kan vise sin støtte på, sier Alami.

Ett folk

På stolen foran ham bretter Mike Mohammed opp ermene.

— Gaza, Vestbredden - det spiller ingen rolle. Vi er palestinere, brødre, ett folk! Dette er det minste jeg kan gjøre, sier han og får støtte fra Hamed Nassif.

Som den øvrige ramallahbefolkningen har de valgt fredelige metoder når de viser sin solidaritet. Ifølge palestinske sikkerhetsstyrker har reaksjonene på Vestbredden vært overraskende milde. Samtidig vokser sinnet for hver drepte palestiner.

— Hva tenker du når du ser noen ta livet av søsteren din, brødrene dine, familien din? Du får lyst til å drepe dem, ikke sant? sier Mohammed frustrert.

Men det gjør han ikke. Det eneste blodet han lar flyte, er sitt eget.

Avmektig

Syv etasjer over blodbanken sjonglerer Ola Skuterud med to mobiler og en fasttelefon, ingen av dem når kollegaene på Gazastripen. Hva skjer der borte? Hva trenger de? Har noen egentlig noen oversikt? Røde Kors' nødhjelpskoordinator rister på hodet.

(Saken fortsetter under videoen)

— Hjelpearbeiderne rykker ut uten israelske sikkerhetsgarantier, de risikerer livet i hver uttrykning, sier han og taster ett nytt nummer. Han får uventet svar.

— Khalil, er det deg? Hvor mange er skadd? Er familien din fortsatt på sjukehus…

Linjen brytes, igjen.

— Det er så utrolig frustrerende å være her og ikke kunne gjøre noen ting. De palestinske legene har jobbet uten stans i to uker, de brenner seg fullstendig ut. De trenger hjelp.

Men nødhjelpskolonnene slipper ikke over grensa og inn i krigsområdet.

Diplomati

Internasjonalt diplomati på høyt nivå forsøkte mandag å presse partene til våpenhvile.

I New York forberedte palestinere og arabiske land et forslag til våpenhvile som skal legges frem for FNs sikkerhetsråd, mens en EU-delegasjon med Frankrikes president Nicolas Sarkozy i spissen, var ventet til Israel. Men norske Midtøsten-kjennere tviler på at de vil lykkes.

— All ære til EU og verdens mest aktivistiske diplomati i vår tid, det franske, men de mangler både innflytelse i Israel og Hamas, sier direktør for Norsk Utenrikspolitisk Institutt, Jan Egeland. Så lenge tungvekteren USA ikke involverer seg, er det lite andre land kan gjøre, mener han.

USAs avtroppende president George W. Bush uttrykker på sin side igjen forståelse for Israels handlinger.

— Jeg forstår Israels ønske om å beskytte seg. Situasjonen som pågår i Gaza skyldes Hamas, sa han mandag, i sin første kommentar til Israels bakkeinvasjon.

Vi advarer mot sterke bilder i videoen under.

AP/SCANPIX
AP/SCANPIX
REUTERS/SCANPIX
REUTERS/SCANPIX
REUTERS/SCANPIX