President Omar al-Bashir har vært etterforsket for sin rolle i de massive overgrepene mot sivilbefolkningen i Darfur i Sudan. Men det er også frykt for at arrestordren på presidenten vil kunne utløse hevnaksjoner og nye overgrep mot befolkningen.

30 vitner

– Vi har sterke bevis mot Bashir, sier ICCs sjefaktor Luis Moreno Ocampo.

– Over 30 vitner vil forklare for domstolen hvordan han styrte alt, og vi har sterke bevis for hans hensikter.

Arrestordren på Bashir setter ham på lik linje med Jugoslavias tidligere president Slobodan Milosevic og Liberias eks-leder Charles Taylor som et statsoverhode som blir tiltalt for krigsforbrytelser mens han sitter ved makten.

Bashir tiltales for krigsforbrytelser og forbrytelser mot menneskeheten i forbindelse med konflikten i Darfur, sa domstolens talskvinne Laurence Blairon på en pressekonferanse i Haag onsdag.

Markering

Flere titall mennesker opprinnelig fra Darfur planla onsdag en markering til minne om ofrene i Darfur.

I Sudan viste president Bashir tirsdag sin forakt for Den internasjonale straffedomstolen ved å danse for tilhengerne sine på et møte i Nord-Sudan. En dokke av aktor Luis Moreno Ocampo ble brent på møtet.

Bashir avviser anklagene som han kaller en vestlig sammensvergelse. Kina, Den afrikanske union og Den arabiske liga mener en tiltale kan destabilisere regionen, skade en eventuell fredsprosess i Darfur og sette fredsavtalen for Sør-Sudan i fare.

300.000 drept

FN sier at så mange som 300.000 mennesker er drept i Darfur siden konflikten brøt ut i 2003. Sudan sier på sin side at 10.000 har dødd.

Ytterligere 2,7 millioner mennesker er drevet på flukt under konflikten som begynte da ikke-arabiske stammer gikk til opprør mot regjeringen og regjeringsstyrte militser angrep sivilbefolkningen.

MEKTIG PRESIDENT: Sudans Omar al-Bashir.
ZOHRA BENSEMRA