Ifølge FN-talsmannen Farhan Haq kom president Assad med uttalelsen under en telefonsamtale med FNs generalsekretær Ban Ki-moon natt til torsdag, etter at Ban hadde krevd at alle militære operasjoner og massepågripelser i Syria måtte opphøre umiddelbart.

En amerikansk diplomat avviser imidlertid at Assads regjeringsstyrker har stanset angrepene på regimekritiske demonstranter.

— Assad forsøker å overbevise Tyrkia om at angrepene er stanset i et forsøk på å blidgjøre USA. Han tror at han med dette kan få stoppet Washingtons krav om at han må gå. Men militæroperasjonene i Syria har ikke stanset, sier diplomaten.

Sikkerhetsrådet

Torsdag kveld norsk tid samles FNs sikkerhetsråd for å diskutere situasjonen i Syria. FNs menneskerettighetskommissær Navi Pillay og nødhjelpskoordinator Valerie Amos skal orientere Sikkerhetsrådet om utviklingen i landet.

Ifølge diplomatiske kilder kommer Pillay til å konkludere med at «det foreligger beviser for at Syria har gjort seg skyldig i alvorlige brudd på internasjonal menneskerettslovgivning».

Ifølge kildene kommer hun til å anbefale Sikkerhetsrådet å overlate saken til Den internasjonale straffedomstolen i Haag.

Domstolen innledet tidligere i år gransking av hendelsene i Libya og utstedte arrestordre på landets leder Muammar Gaddafi, samt sønnene hans og flere nære medarbeidere.

Samtidig opplyser en amerikansk regjeringskilde at USA torsdag vil utvide sine sanksjoner mot Syria og på nytt kreve at president Assad gir fra seg makten, et krav også EU støtter.

Sivile ofre

Over 2.000 mennesker skal være drept under de syriske sikkerhetsstyrkenes forsøk på å knuse opprøret siden mars.

Onsdag skal minst 700 politifolk og soldater ha deltatt i en aksjon i Ramel-nabolaget i havnebyen Latakia, der hundrevis av boliger ble gjennomsøkt.

Hundrevis av mennesker skal ha blitt pågrepet under aksjonen og busset til en stadion i byen.

I hovedstaden Damaskus gjennomførte hæren raid i Rukn Eddin-distriktet der strømmen ble kuttet og flere titall opposisjonelle arrestert.

Til sammen ble nærmere 20 mennesker drept i sammenstøtene onsdag og natt til torsdag, melder syriske aktivister ifølge BBC.

Gjentar kravet

Demonstrantene krever politiske reformer og demokrati. Assad har lovet å etterkomme kravet, men har hittil gjort lite for å leve opp til løftet.

— Generalsekretæren gjentar sitt krav om uavhengig gransking av rapportene om drap og voldshandlinger, og han krever også fri tilgang for mediene, sier Farhan Haq.

Utenlandske journalister slipper ikke inn i Syria, og lokale journalister er under sterkt press fra regimet. Det er derfor vanskelig å få uavhengig informasjon om hva som skjer på bakken i landet. (©NTB)