Mens man på politisk hold i Israel anklager palestinernes leder Yasser Arafat for å gi ytterliggående grupper som Hamas og Islamsk hellig krig grønt lys til terroraksjoner, berømmes han av Israels militære etterretningstjeneste (Aman) for å ha forhindret flere terroraksjoner. Samtidig mener Aman at Arafat fortsatt bruker terrorisme som våpen.

Forhindret tre terroraksjoner En høytstående Aman-offiser orienterte mandag kveld utenriks— og forsvarskomiteen i den israelske nasjonalforsamlingen Knesset om situasjonen, og opplyste der at palestinsk sikkerhetstjeneste bare de siste to ukene hadde forhindret minst tre større terroraksjoner mot israelske mål.

Ifølge Aman-offiseren har de palestinske selvstyremyndighetene plassert flere palestinske aktivister bak lås og slå, og på den måten hindret dem i å utføre planlagte terroraksjoner, skriver israelsk presse.

Palestinerne skal selv ha beskrevet pågripelsene som «defensive administrative tiltak», og nekter offisielt å pågripe hundrevis av aktivister Israel krever fengslet. -Vi akter ikke å fungere som israelsk politi, sies det fra offisielt palestinsk hold.

- Ikke nok Selv om Aman gir Arafat honnør for å ha forhindret terroraksjoner, ble det under orienteringen i Knesset mandag sagt at palestinernes president generelt ikke gjør nok for å forebygge terroraksjoner, skriver Jerusalem Post.

Israelerne ser på ethvert angrep mot landets soldater eller bosettere i de okkuperte områdene som «terrorhandlinger», og benekter også at okkupasjonen er ulovlig slik resten av verden har fastslått.

— Arafat har ikke endret sine krav og mål, som er etablering av en palestinsk stat innenfor grensene fra 1967 med Øst-Jerusalem som hovedstad og kontroll over Tempelhøyden, og rett til å vende tilbake for flyktningene, sa Aman-offiseren under orienteringen i Knesset, skriver avvisen Haáretz.

— Vi er overbevist om at han bruker terrorisme som et strategisk våpen for å nå disse målene, la etterretningsoffiseren til, og betegnet Arafats innsats mot terror som «overflatisk».

Frykter observatører Amans vurdering kommer samtidig som CIAs leder George Tenet er i Midtøsten, i et forsøk på å få Israel og palestinerne til å gjenoppta sitt tidligere sikkerhetssamarbeid.

Israelerne har lenge vært betenkt over CIAs rolle, på samme måte som de bestemt motsetter seg andre internasjonale observatører. Statsminister Ariel Sharons forgjenger Ehud Barak tvang amerikanerne til å trappe ned CIAs nærvær, sterkt irritert over de nære bånd som hadde utviklet seg mellom palestinsk og amerikansk etterretning.

En sterkt medvirkende årsak til konflikten var at CIA bestred mange av israelernes anklager mot palestinerne.

Da det i forrige uke ble kjent at EU i all stillhet hadde utplassert observatører med etterretningsbakgrunn på Vestbredden, vakte det sterke reaksjoner i Israel. EU-observatørene ble tvunget til å stenge sin «operasjonssentral» i Betlehem, etter at europeiske diplomater overfor The New York Times hadde rost Arafat for innsatsen for å bevare den skjøre våpenhvilen.NTB

FORHINDRET TERROR: Selv om etterretningstjenesten gir Arafat honnør for å ha forhindret terroraksjoner, ble det under orienteringen i Knesset mandag sagt at palestinernes president generelt ikke gjør nok for å forebygge terroraksjoner. Arkivfoto: Scanpix