Demokratene tapte som ventet flertallet i Representantenes hus i nattens mellomvalg og berget så vidt et knappere flertall i Senatet enn de hadde før valget. Men – ironisk nok – nattens valgnederlag kan ha styrket Obamas sjanser til å bli gjenvalgt i 2012.

Samarbeidslinje

Nå tror USA-eksperter at Obama kan glemme å få nye, store reformer gjennom Kongressen.

Samtidig må republikanerne legge seg på en samarbeidslinje. I valgkampen kjørte republikanerne knallhard mot helsereformen, også kalt «Obama-care». Republikaneren Eric Cantor var blant dem som argumenterte for å oppheve hele reformen.

Men det valgløftet vil ikke republikanerne klare å holde, mener USA-ekspert Ole Moen.

— Det har ikke noe flertall som kan sikre det. De kontrollerer ikke Senatet og har ikke mulighet for å kjøre frem radikale endringsforslag. Det var aldri et realistisk alternativ. Obama har vetorett, og for å overkjøre det trengs to tredels flertall. Det har ikke snøballs sjanse i helvete, sier Moen til aftenposten.no ..

Budsjettkampene vil bli tøffe fremover

Ole Moen

- Ingen klimareform

Men samtidig vil Obama få problemer med å innhente ekstra penger til vedtatte reformer.

— Budsjettkampene vil bli tøffe fremover, sier Moen.

Det Obama kan glemme, er nye store reformer. Dermed er trolig håpet ute for at USA kan bli ledende aktør for å få på plass en internasjonal klimaavtale.

— Jeg tror man kan glemme miljø og energi. Der vil han ha veldig store vanskeligere med den økonomiske situasjonen og med flertallet mot seg. Internasjonalt vil ikke USA være noen leder når det gjelder den grønne økonomien, sier Moen.

Kan søke mot sentrum

De amerikanske mellomvalgene blir ofte regnet som «folkeavstemninger» om den sittende presidentens politikk. Og Obama er slett ikke den første som går på et nederlag. I 2006 mistet George W. Bush flertallet i Kongressen. Hans forgjenger Bill Clinton gikk på et historisk nederlag i 1994, etter to år ved makten. Presidenter som Ronald Reagan og John F. Kennedy har opplevd det samme.

Nå er imidlertid antall seter som skifter plass i favør republikanerne rekordstort. Men samtidig ligger Obama, i motsetning til Clinton, an til å beholde flertallet i Senatet.

Nederlaget i 1994 førte til at Clinton la seg inn mot sentrum og søkte kompromisser.

Artikkelen fortsetter under bildet

Harry Hamburg

HELSEREFORMEN BESTÅR: Den nye formannen i Representantenes hus, John Boehner, får neppe gjort noe med Obamas helsereform.

Seniorforsker Hilde Eliassen Restad ved Norsk Utenrikspolitisk Institutt (Nupi) tror Obama kan velge å gjøre det samme, eller å trå vannet frem til neste valg.

Obama er også under press fra den liberale fløyen, som mener han allerede har utvannet sin politikk i stor grad.

Kan begynne neste valgkamp

Republikanerne gikk blant annet til valg på at de ikke ønsket å inngå kompromisser.

— Vi må se hva han gjør nå. Han kan velge å gjøre som Clinton i 1994 og søke kompromisser, eller han kan velge å starte valgkampen frem mot 2012-valget i dag, sier Restad.

Ole Moen tror en slik «trå vannet-strategi» kan være effektiv, men tviler på at Obama velger å gå den veien.

I dag tidlig ringte Obama til republikaneren John Boehner fra Ohio, som trolig kommer til å ta over som leder for Representantenes hus.