• Jeg så på tv hele natten og håpet Anna Lindh ville overleve, sa Mijailo Mijailovic i retten i dag. 25-åringen innrømmer å ha knivstukket Anna Lindh, men nekter å ta ansvar for drapet.

Mijailovic begynte å forklare seg klokken 13.30, og hans forklaring vil ta resten av dagen i Stockholms tingsrett.

— Etter knivstikkingen dro jeg hjem til Tullinge. Der så jeg tv hele natten. Jeg håpet hun skulle overleve, sa den tiltalte.

Indre stemme

— Jeg hørte en indre stemme da jeg så Anna Lindh som befalte meg å angripe henne. Jeg gikk fram, men siktet ikke på noe spesielt sted, fortalte Mijailovic videre.

Han sa han var opprørt fordi han ikke fikk møte legen da han tok kontakt med henne i begynnelsen av september.

— Jeg ble opprørt over det. Jeg hadde det veldig dårlig dagene før den 10. september, fortalte Mijailovic.

Han fortalte retten hvordan han den 10. september tok lokaltoget inn til Stockholm.

- Følte meg forfulgt

— Jeg tok med en kniv ettersom jeg følte meg redd. Jeg hadde forfølgelsesvanvidd, sa tiltalte.

Advokat Peter Althin sa i sitt innledningsforedrag at hans klient medgir de faktiske forhold, men at han ikke vil ta på seg noe ansvar for drapet. Dermed tyder alt på at forsvaret vil prøve å få Mijailovic kjent utilregnelig i gjerningsøyeblikket.

Mijailovic ser sjelden opp fra sin plass på tiltalebenken, rapporterer Aftonbladets utsendte. 25-åringen har grodd skjegg siden han ble pågrepet, og ser blek og uflidd ut.

Ber om 250.000

Bistandsadvokaten la ned påstanden om erstatning på til sammen 250.000 svenske kroner til de etterlatte etter Anna Lindh.

Til Lindhs ektemann, Bo Holmberg, blir det lagt ned påstand om 50.000 kroner, mens det for hver av de to barna er lagt ned påstand om 100.000 kroner i erstatning.

- Trodde han skyggebokset

— Venninnen til Anna Lindh trodde drapsmannen «skyggebokset» mot Lindh i kjøpesenteret NK, sa statsadvokat Agneta Blidberg i sitt innledningsforedrag.

Blidberg fortalte hvordan Lindhs venninne ikke oppfattet alvoret da utenriksministeren ble knivstukket da hun skulle handle klær til en TV-opptreden. Venninnen skal ikke ha sett at gjerningsmannen hadde en kniv.

Forsinket

Rettergangen skulle starte klokken 9, men ble forsinket på grunn av kø. På Rådhustrappen hadde flere stått i kø i timevis for å få en av de ti tilskuerbillettene.

Etter planen skal Mijailovic begynne sin forklaring allerede onsdag kl. 13.30. Forklaringen fortsetter torsdag morgen.

Mijailo Mijailovic har tilstått at han knivstakk Anna Lindh den 10. september, men når rettssaken starter onsdag vil forsvareren hans hevde at 25-åringen ikke mente å drepe Sveriges utenriksminister. Mijailovics forsvarer hevder at drapet var en ren impulshandling.

25 år gamle Mijailo Mijailovic er tiltalt etter lovens strengeste paragraf, overlagt drap, eller mord som det heter på svensk. For å bli dømt etter denne paragrafen kreves det først og fremst at gjerningsmannen hadde til hensikt/ønsket å drepe.

På grunn av tilståelsen vil påtalemyndigheten kun føre et vitne, Anna Lindhs venninne, Eva Franchell. I tillegg vil rettslegen og en DNA-ekspert vitne.

KAOS I RETTEN: Hundrevis av journalister stod i kø for å komme inn i rettssalen i dag tidlig. FOTO: SCANPIX
FORKLARER SEG I DAG: Mijailo Mijailovic, slik tegneren Melitta Welners har gjengitt ham. FOTO: REUTERS