• Jeg håper å kunne få treffe Tjostolv flere ganger. Jeg skal være i Kisangani helt til mandag, sier Mathilde Moland.

Med dette ønsket i bagasjen satte Mathilde Moland seg på flyet fra Kjevik tidlig torsdag morgen for å reise til Kongo, der hun har et brennende ønske om å få møte sin dødsdømte sønn allerede fredag.

Med på reisen fra Kristiansand via Amsterdam er også predikanten Rune Edvardsen, som har planlagt reisen i samarbeid med kongolesiske myndigheter, sier Moland til NTB/Scanpix.

Opptatt av psyken Sønnens psyke er det Mathilde Moland er mest opptatt av akkurat nå.

— Han er ikke mye god. Men jeg håper at han roer seg når han er på sykestua. At han skal flyttes til fengselet synes jeg er forferdelig. Etter min oppfatning er han ikke tilregnelig, sa hun til Tvedestrandsposten før avreise fra Kjevik.

Edvardsen og Mathilde Moland skal ha møte med den lokale guvernøren. Formålet er å opptre offisielt, arbeide for å bryte ned mistenksomhet og få til relasjonsbygging mellom Norge og Kongo, sier han.

På reisen ned til Kisangani skal de møte legen Terje Erlid, som man har håp om skal få undersøke Moland. Erlid skal også være med på møtet med guvernøren, sier Edvardsen til NTB/Scanpix.

Har stor støtte Mathilde Moland selv føler seg ikke så sterk for tiden, selv om tårene ikke renner like ofte nå som i begynnelsen. Hun sier at den nærmeste familie støtter hennes reise til Kisangani. Sist hun så sønnen Tjostolv var i julen i fjor.

I bagasjen har hun med mat som hun mener Tjostolv vil sette pris på, som alternativ til den kongolesiske maten. Dette er matvarer som har god holdbarhet.

— Jeg har med meg knekkebrød, forskjellige tuber smøreoster og smørepålegg, leverpostei i små bokser, suppeposter, kjeks og kakemenn, sier Mathilde Moland til NTB.

Predikant Rune Edvardsen har lagt opp reisen med Mathilde Moland (til v.) til Kongo, og samarbeidspartner har også vært kongolesiske myndigheter, sa han før de to reiste fra Kjevik mot Kongo torsdag morgen. Foto: Tor Erik Schrøder, Scanpix