— Først skjøt han en TV og et vindu. Så begynte han å skrike at det skulle bli en ny tid. Mine venner ble drept. Jeg var der, jeg så dem. Det var et fryktelig kaos, alle fryktet de ville bli hans neste offer, sier Jenni Rinne.

16-åringen tror imidlertid Pekka-Eric Auvinen hadde bestemt seg for hvem han skulle drepe på forhånd, og mener han hadde hatt mulighet til å drepe flere hvis han ville.

— Han sa vi kunne knuse vinduene og flykte ut, hvis vi ønsket det. Folk måtte gjøre som de ville. Jeg var redd fordi jeg ikke visste hvem som ville bli den neste han drepte, men det virket som om han hadde bestemt seg på forhånd, og valgt ut sine ofre.

I går kom det frem at Auvinen beveget seg gjennom store deler av skolen mens skytedramaet pågikk. 18-åringen avfyrte 69 skudd, og ett av ofrene ble truffet opp mot 20 ganger, opplyser politiet.

Auvinen forsøkte også å tenne på skolen, men lyktes ikke.

- Ingen vet hvorfor

BT møter Jenni Rinne ved Järvenpää kirke. Jenten svarer på spørsmål med fast og klar stemme. Ved siden av seg har hun to venninner fra en annen skole, som klapper og klemmer på 16-åringen for å gi støtte og trøst.

— Jeg vet ikke hvorfor han gjorde dette. Ingen vet, sier Rinne.

Fire av ofrene, en jente og tre gutter, var hennes klassekamerater og venner.

Rinne er kommet til kirken for å delta i minnemarkeringen som i går ble holdt for ofrene. Den sterke seremonien åpnes med cellospilling, en vuggevise er blant sangene som synges. De sørgende samler seg i bønn og det blir lest bibelvers, men presten holder ingen tale.

- For tidlig for ord

— Det er for tidlig for ord. Ordene får komme senere, sier prest Miika Heikinheimo.

Flere gråter åpenlyst og holder rundt hverandre utenfor kirken etter markeringen.

Tidligere på dagen er sørgende samlet ved skolen i Jokela for å sette ned lys. Noen hundre meter borte står en jente og en gutt og ser bort mot skolen. Jenten var avgangselev i fjor. På spørsmål om hun kjente noen av dem som ble drept svarer hun med et ord:

— Alle.

Gutten går i klasse med ofre for Pekka-Eric Auvinen dødelig skudd.

— Jeg skulle ha vært der, jeg også, men skulket skolen. Lucky me, sier han med et skeivt smil før han går.

Stengte persienner

Halvannen kilometer fra skolen står en politibil utenfor et en-etasjes bolig. Huset der Pekka-Eric Auvinen bodde.

Alle persiennene i huset er trukket ned. Flere barnesykler står utenfor huset, men det er ingen biler eller tegn til liv.

Politiet, som har stått vakt utenfor siden onsdag kveld, vil ikke la noen ta bilder.

Utenfor krisesenteret i Jokela kirke forsøker skolesjefen i Tuulsula kommune å finne en forklaring på hvorfor massakren kunne skje i den lille bygden.

— Det er spørsmålet alle her stiller seg. Kanskje er det ikke noen god forklaring på det, sier Esa Ukkula.

Skolesjefen tror ikke forklaringen på skytedramaet er å finne i finsk kultur, men at slike massakrer derimot kan skje hvor som helst.

— Vi trodde vi var trygge her, men dette viser hvordan slike ting kan bli kopiert fra et land til et annet, sier Ukkula.

SÅ VENNENE BLI DREPT: Jenni Rinne (i grått) og venninnene holdt rundt hverandre da de deltok i minnemarkeringen for ofrene i Järvenpää kirke i går kveld. 16-åringen så fire av klassekameratene bli drept.
Silje Katrine Robinson
SAMLET I SORG: Folk i Tuusula samlet seg i går kveld i Järvenpää kirke, dagen etter at 18 år gamle Pekka-Eric Auvinendrepte åtte personer på skolen.
Silje Katrine Robinson
KULEHULL: Bevæpnet med en .22-kaliber pistol, skal 18-åringen ha avfyrt minst 69 skudd inne i skolebygningen mens elevene rømte.FOTO: LEHTIKUVA
LEHTIKUVA