Den tidligere BTV-reporteren kom til Bergen fra byen Mostar i Bosnia-Hercegovina i 1995.

— For meg betyr det mye. Dette er en fyr som har drept folket mitt og han fortjener å bli straffet, sier han til bt.no.

— Alle her har mistet noen

Ajkic var tilfeldigvis i hjemlandet Bosnia i forbindelse med filming for NRK da han fikk nyheten.

— Jeg skulle egentlig til Sarajevo og var to timer fra massegraven i Srebrenica da jeg fikk beskjeden. Da svingte jeg rundt og dro rett der, forteller han.

I den lille fjellbyen ble nær 8000 bosnisk-muslimske menn og gutter drept i juli 1995. Mladic anses for å ha vært direkte involvert i folkemordet, og kalles «slakteren fra Srebenica».

— Det er her folket mitt ble slaktet. Det er helt sinnsykt hvor stor massegraven er. Alle som kommer fra dette stedet har mistet noen, jeg står med en som har mistet broren sin og måtte rømme i syv dager over fjellet, sier han.

- Gir håp

Ajkic forteller at det er blandete følelser blant folkene i Bosnia i dag. I området rundt Srebrenica bor det nå ifølge reporteren hele 97 prosent serbere. Bare tre prosent er muslimer.

— Vi får ikke snakke med lokalbefolkningen for det kan skape dårlig stemning. Folk er glade for at en som har gjort så mye vondt er tatt, men ingen vinner noe på det. De får ikke tilbake familiemedlemmer og venner.

Han legger til:

— Men det gir jo litt håp. Det betyr mye for situasjonen her nede og håpet om forsoning blant folket.

- GIR HÅP: - Det betyr mye for situasjonen her nede, sier Leo Ajkic, her avbildet foran den berømte broen i hjembyen Mostar i 2009.
PRIVAT