Den palestinske presidenten bestemte seg torsdag for å oppløse samlingsregjeringen som Fatah og Hamas dannet i mars i år.

– Statsminister Ismail Haniyeh blir avskjediget, kunngjorde Abbas’ medarbeider Tayeb Abdelrahim på en pressekonferanse der han leste opp en erklæring fra den palestinske presidenten.

Hamas avviste på sin side Abbas’ avgjørelse.

– I praksis er disse beslutningene verdiløse, sier et sentralt Hamas-medlem, Sami Abu Zuhri, til Reuters.

– Statsminister Haniyeh forblir regjeringssjef selv om regjeringen ble oppløst av presidenten. Ifølge lovverket skal regjeringen fortsette som et forretningsministerium, fortsetter Zuhri.

Erobret Abbas hovedkvarter

Sent torsdag kveld tok Hamas kontroll over president Mahmoud Abbas sitt hovedkvarter i Gaza by, melder Hamas’ radiokanal. Dermed ser Hamas ut til å ha kontroll over alle de sentrale sikkerhetsstillingene på Gazastripen.

Hamas-tilhengere sier til radiokanalen at «korrupsjonens siste bastion nå har falt».

Tidligere torsdag erobret væpnede Hamas-tilhengere hovedbasen til Abbas’ sikkerhetsstyrker i Gaza by, noe som ble sett på som et viktig skritt i forsøket på å få full kontroll over Gazastripen.

President Abbas befinner seg i sitt hovedkvarter på Vestbredden.

Unntakstilstand

På grunn av de voldsomme kampene mellom tilhengere av Hamas og Fatah på Gazastripen innførte Abbas unntakstilstand både på Gazastripen og Vestbredden.

Ifølge Abdelrahim vil Abbas danne en ny regjering som skal iverksette og regulere unntakstilstanden, og det vil bli gjennomført nyvalg så snart forholdene ligger til rette for det.

Valget på ny nasjonalforsamling er opprinnelig planlagt gjennomført i 2010 og presidentvalget skal egentlig holdes i 2009. Palestinske folkevalgte har diskutert hvorvidt Abbas har lovlig myndighet til å gjennomføre valg tidligere enn planlagt.

USA støtter Abbas

USAs utenriksminister Condoleezza Rice uttrykte torsdag full støtte til den palestinske presidenten og hans allierte.

– Vi støtter ham fullt ut i beslutningene han tar i forsøket på å stanse krisen for det palestinske folk, sa Rice.

Storbritannia uttrykte på sin side skuffelse over at den palestinske samlingsregjeringen nå er historie.

– Dagens kunngjøring om at samlingsregjeringen er avviklet er selvfølgelig beklagelig, sier Storbritannias utenriksminister Margaret Beckett.

Samlingsregjeringen mellom Hamas og Fatah var ment å skulle få en slutt på de blodige stridighetene mellom de rivaliserende gruppene av Hamas— og Fatah-tilhengere, som for alvor brøt ut i desember i fjor. Siden da har over 180 mennesker blitt drept i kamper mellom de to gruppene.

En hamassoldat står foran sikkerhetshovedkvarteret i Gaza, hvor de har tatt kontrollen fra Fatah-lojale styrker.
scanpix