Hun klarte ikke å få over de nødvendige 50 prosent av stemmene, viste det offisielle resultatet søndag kveld. Da alle stemmene var talt opp, hadde Halonen fått 46,3 prosent, og dermed ble ikke det finske valget så opplagt som mange hadde trodd på forhånd.

– Vi må begynne på nytt, men jeg håper naturligvis at de som stemte på meg, stemmer på meg neste gang også, sa Tarja Halonen søndag kveld.

Halonen møter Sauli Niinistö fra det konservative Samlingspartiet i den andre valgomgangen 29. januar.

– Jeg forventet dette og jeg er veldig fornøyd, sa Niinistö, som fikk 24,1 prosent av stemmene.

Statsminister Matti Vanhanen fra Centerpartiet kom på tredjeplass og fikk 18,6 prosent av stemmene. Vanhanen lovet å støtte Sauli Niinistö i den andre valgomgangen

Valgdeltakelsen søndag var på 73,8 prosent. Ved forrige presidentvalg lå den på 76,9 prosent.

Ingen kø

Halonen hadde en klar ledelse etter at forhåndsstemmene i første valgomgang var talt opp. 1,25 millioner finner, tilsvarende 30,7 prosent av velgerne, avga forhåndsstemme.

Finske velgere sto ikke i kø ved stemmelokalene søndag, men fremmøtet var sterkt varierende fra sted til sted.

Ifølge de siste meningsmålingene før valget hadde sosialdemokraten Halonen støtte fra om lag 55 prosent av Finlands 4,3 millioner stemmeberettigede. Disse målingene hadde dermed en betydelig feilmargin.

I tillegg til Halonen deltok ytterligere sju kandidater ved presidentvalget. Halonen ble valgt til landets første kvinnelige president i 2000 og uttalte til pressen søndag at hun er «svært optimistisk» med tanke på gjenvalg.

Stemmelokalene stengte klokken 19 søndag kveld, og opptellingen begynte umiddelbart.

Labert frammøte

Fra valglokalene i deler av Helsingfors kom det tidlig meldinger om lavt fremmøte, men deltakelsen var bedre i de østlige bydeler enn i de vestlige. I de østlige og midtre deler av Finland var det heller labert fremmøte de første timene.

De eldre var først ute, og i Tammerfors var det et visst tilløp til kødannelse foran enkelte stemmelokaler. Den eldste som møtte fram i Tammerfors i de tidligere morgentimer var over 100 år.

– Den eldste så langt er 101 år gammel, og vi byr alle velgere over 100 år på kaffe og noe å bite i, sier valgfunksjonæren Arja Eder til FNB.

Lite skiller

Valgkampen har ifølge finske analytikere vært heller kjedelig, uten de store kampsakene. Da Halonen ble valgt til Finlands første kvinnelige president, skapte selve kjønnsdebatten en viss interesse.

Men selv den konservative Niinistö innrømmer at Halonen har gjort en god jobb som landets statssjef de senere år, og Vanhanen fra Centerpartiet har hatt problemer med å angripe Halonen politisk fordi de to står for samme linje – som landets president og statsminister.

Verken EU, NATO eller europeisk sikkerhetspolitikk har vært stridstemaer. Dermed blir det utstråling og personfokusering som skiller kandidatene fra hverandre, men finnene mener de fremste kandidatene er nokså like.

Presidentkandidatene Tarja Halonen og Sauli Niinisto i kringkastingshuset i kveld, da de første resultatene kom inn. Halonen 49.6 prosent av forhåndsstemmene, mens Niinisto fikk 22.1 prosent av dem. FOTO: REUTERS/Lehtikuva/Martti Kainulainen