For mange kristne er kjernen i Jesu' budskap barmhjertighet og bud om å hjelpe dem som har det vanskelig. Derfor skulle man tro at kristne ledere i USA støttet helhjertet opp om den storstilte nødhjelpen som er på vei til det katastroferammede Haiti etter jordskjelvet for en uke siden.

Men slik er ikke verden etter den fremtredende amerikanske TV-predikanten Pat Robertsons mening. I sitt TV-show, «The 700 Club», fortalte han før helgen sine seere at Haitis lidelser var «Guds straff» for å ha inngått en «pakt med djevelen». Ifølge Robertson inngikk innbyggerne i Haiti en pakt med Satan på begynnelsen av 1800-tallet, da de gjorde opprør mot kolonimakten Frankrike.

«Opprørerne i Haiti sa: «Vi vil tjene deg hvis du befrir oss fra Frankrike» til djevelen. «Det er en avtale», sa djevelen», sa Robertson og forvisset seerne om at «historien er sann».

«Siden har de vært rammet av den ene ulykken etter den andre».

Les mer om Pat Robertsons meninger

— Totalt stupid, lød kommentaren fra Barack Obamas pressesekretær, Robert Gibbs. – Man blir alltid overrasket over at noen kan si noe så dumt midt i en tid med utrolig menneskelig lidelse, sa han.

Også TV-stasjonen CBN, som sender Robertsons program, prøvde å ta avstand. Stasjonen sendte ut en skriftlig erklæring der selskapet fremhevet at Robertsons uttalelser var basert på utbredte rykter og en langvarig debatt om Haitis mange problemer skyldes at landet er forbannet. «Hvis man ser hele programmet, er dr. Robertsons medfølelse med landet klar», skrev CBN.

Angrep på Obama

Men i virkeligheten er Robertsons uttalelser slett ikke så overraskende som de virker.

— Det er en lang tradisjon blant predikanter i USA for å se katastrofer gjennom en overnaturlig linse – som Guds straff», forklarte John Green, ekspert i religion og politikk ved Akron University i Ohio til Financial Times.

Også andre fremtredende konservative har vært kritiske til å støtte Haiti.

— Vi har allerede gitt til Haiti. Det kalles bare inntektsskatt», sa den innflytelsesrike høyreorienterte radioverten Rush Limbaugh og pekte på at president Obama har bebudet at USA vil gi nesten 700 millioner kroner til Haiti.

Limbaugh beskyldte også Obama – som har bedt sine to forgjengere, George W. Bush og Bill Clinton, lede hjelpeinnsatsen – for å utnytte krisen politisk.

— Denne presidenten ser alt som en politisk sjanse, og det gjelder også Haiti. Han vil bruke det til å bedre sitt ry blant minoriteter her i landet og rundt om i verden og beskylde republikanerne for ikke å ha noen medfølelse, sa han.

Innsamling slår alle rekorder

Men inntil videre er det ikke mye som tyder på at amerikanerne lytter til Robertson og Limbaugh. Det amerikanske Røde Kors fikk de første dagene inn ca. 100.000 dollar (560.000 kroner) i timen bare på sms, og eksperter venter at amerikanerne vil gi mer til Haiti enn til noen tidligere naturkatastrofe.

Ingen har overblikk over innsamlingsresultatet. Men ifølge Sandra Miniutti, som arbeider for Charity Navigator; en organisasjon som evaluerer veldedighetsorganisasjoner, velter pengene inn.

«Vi hører at dette vil slå alle tidligere rekorder», sier hun til avisen USA Today. Amerikanerne ga over 10 milliarder kroner til ofrene for tsunamien i Asia i 2004.

Flere berømtheter har allerede vært ute med det store sjekkheftet.

Skuespillerne Brad Pitt og Angelina Jolie har gitt en million dollar (5,6 mill. kr.) til Leger uten grenser, et kjent baseballag har gitt et par millioner, og grunnleggeren av CNN, Ted Turner, har også sagt han vil sende over fem millioner kroner til nødhjelpsarbeidet i Haiti.

BERGENS TIDENDE/POLITIKEN

GUDS STRAFF snakker Pat Robertson om etter jordskjelvet i Haiti.
Kevin Wolf