Gjerningsmennene bak de to skolemassakrene i Finland det siste året hadde sannsynligvis kontakt med hverandre, sier politiet. De to skal ha kjøpt våpen i samme butikk.

Reaksjonene på skolemassakren i Kauhajoki vest i Finland, der 22-åringen Matti Saari drepte ti mennesker før han tok sitt eget liv, var onsdag svært sterke. På politisk hold kom de første kravene om at innenriksminister Anne Holmlund må gå av.

Les også:

Kjøpte pistol i samme butikk **

— En lykkelig, sosial fyr

Panikken brer seg på skoler

Ofrene kan ha brent i hjel

Planla massakren lenge**

Hvis det viser seg å være riktig at politiet lot Saari gå etter å ha avhørt ham om trusler han hadde satt frem på internett, må Holmlund ta konsekvensene, sa den sosialdemokratiske politikeren Liisa Jaakonsaari.

«Plagiat»

Massakren er den andre i sitt slag i Finland på mindre enn ett år. 7. november i fjor drepte Pekka-Eric Auvunen åtte personer på en skole i Jokela, vel fem mil nord for den finske hovedstaden.

— Likhetene mellom massakrene i Kauhajoki og i Jokela blir stadig mer uhyggelige, skrev Helsingforsavisen Hufvudstadsbladet onsdag. Avisen pekte blant annet på at begge de to gjerningsmennene begikk selvmord etter å ha skutt mennesker på en skole. De to skal trolig hatt kontakt, skriver avisen.

— Saari gikk så langt i sin groteske kopiering av Auvunen at han kjøpte våpenet sitt i samme butikken, skrev Hufvudstadsbladet videre. Politiet bekreftet onsdag dette. Begge drapsvåpnene var av samme type, pistoler av kaliber 22.

— Også på andre måter var Saaris ugjerning nærmest et plagiat av Auvunens. Det gjelder alt fra valg av musikk og verdensanskuelse til hvordan videoer fulle av hat ble lagt ut på nettstedet YouTube. Begges hat gikk ut over uskyldige medelever, skrev Hufvudstadsbladet.

Granskes

Politiets opptreden før tragedien i Kauhajoki skal granskes nærmere. Samtidig lover innen-riksminister Holmlund at det skal bli vanskeligere å skaffe seg pistol eller revolver i Finland. Blant ønsker Holmlund at helsetilstanden til folk som søker om våpenlisens skal sjekkes nøyere.

Politiet kunne ikke beslaglegge Saaris våpen så lenge man ikke så noen fare ved hans person-lighet eller oppførsel, ble det sagt på en pressekonferanse i Kauhajoki onsdag. Fordi han ikke så ut til å ha noen klar personlighetsforstyrrelse, fikk han beholde våpenet.

Halv stang

Men løftene om tiltak kommer en dag for sent for finnene. Flaggene vaier på halv stang og lysene brenner til minne om de som ble drept.

— Hvorfor lot de ham gå hjem til våpenet sitt? Hvor mange menneskeliv kunne vært spart hvis politiet hadde grepet inn overfor 22-åringen, spør Sirpa Myllyvirta.

Også landets president Tarja Halonen undrer seg over hvordan slike skytedramaer, som mest forbindes med USA, kan skje i «trygge» Finland.

Martti Lehti ved Finlands rettspolitiske forskningsinstitutt mener imidlertid at lignende trage-dier trolig ikke er til å unngå ettersom det er svært vanskelig å avsløre gjerningsmennene på forhånd. Han frykter at noen kommer til å kopiere skolemassakrene i Jokela og Kauhajoki.

- Sosial fyr

22-åringen i Kauhajoki blir av bekjente beskrevet som stille, men velfungerende. En tidligere klassekamerat sier at han verken var ensom eller spesiell, men tvert imot fremsto som lykkelig og sosial.

Han bodde alene med sin katt, spiste middag på et fast pizzeria og søkte etter kjæreste på net-tet. På videoene han har lagt ut på You Tube, virker han imidlertid som en forstyrret ung mann med stor interesse for våpen.

Reuters
REUTERS/SCANPIX