— Vi vet ikke hvem eller hva dette støttende nettverket var. Vi vet ikke om det var noen på innsiden i regjeringen eller på utsiden, det er noe vi må etterforske. Og viktigere: Pakistanske myndigheter må etterforske, sier Obama i et intervju på programmet «60 Minutes».

Tar tid

Bin Laden skal i flere år ha bodd i den pakistanske byen Abbottabad, rett ved en stor militærforlegning og like nord for hovedstaden Islamabad.

Pakistanske myndigheter har lovet å granske saken, men avviser anklager om at ekstremister som bin Laden gis beskyttelse i landet.

— De har antydet at de har stor interesse av å finne ut hvilken type støtte bin Laden kan ha hatt. Men dette er spørsmål som vi ikke kan svare på tre eller fire dager etter hendelsen. Det kommer til å ta tid å undersøke etterretningsmaterialet vi klarte å samle på stedet, sier Obama.

- Må granske

Osama bin Laden ble likvidert av amerikanske spesialsoldater i Abbottabad 2. mai. Soldatene beslagla store mengder papirer og annet materiale amerikanske myndigheter nå går igjennom.

— Vi har ikke sett noen bevis som sier oss at politiske ledere, militære ledere eller etterretningsledere visste om bin Laden på forhånd, sier sikkerhetsrådgiver Tom Donilon i Det hvite hus til NBC.

— Vi må granske det. Vi må jobbe sammen med pakistanerne. Og vi presser pakistanerne på denne etterforskningen, sier han.

- Urettferdig

Ifølge et islamistisk nettsted snakket Osama bin Laden om palestinernes sak på den aller siste innspillingen han skal ha gjort før han ble drept.

Det blir ingen sikkerhet for amerikanerne før det er sikkerhet for palestinerne, skal bin Laden ha sagt på sin aller siste innspilling, meldte Shamikh1.net søndag.

— Det er urettferdig at dere lever i fred mens våre brødre i Gaza lever i usikkerhet, skal bin Laden ha sagt ifølge nettstedet.

Ingen uavhengige kilder har foreløpig bekreftet opplysningen om innspillingen.