Minst 100 personer er funnet omkommet etter jordskjelvet i Italia natt til mandag, opplyser redningsarbeidere.

Så mange som 1500 mennesker er skadd, ifølge statsminister Silvio Berlusconi.

Skjelvet rammet Abruzzo-regionen nordøst for Roma. De fleste ofrene befinner seg i byen L’Aquila, men ifølge det italienske nyhetsbyrået ANSA er det også funnet 24 omkomne i Onna.

Opptil 50.000 mennesker kan ha blitt hjemløse i skjelvet.

— Klarte ikke å reise meg

Eirik Østgaard bodde på hotell i L'Aquila da jordskjelvet brøt ut.

— Jeg lå i sengen og bare gynget frem og tilbake, klarte ikke å reise meg en gang. Da var det bare å hive seg ut, forteller 24-åringen om de kritiske øyeblikkene rundt klokken halv fire natt til mandag.

— Det rare er at du merker veldig lite der og da. Kroppen har en fantastisk evne til å håndtere ekstreme hendelser. Jeg har aldri våknet så kjapt og vært så parat. Det samme sier de andre i familien – du merker verken smerte eller forstyrrelser. Du går rett og slett inn i overlevelsesmodus og hiver deg ut, sier Eirik Østgaard.

Les også: Han varslet katastrofen

Jordskjelvet som rammet den italienske byen Aquila natt til mandag, målte 6,4 på Richters skala og er det største skjelvet som har rammet landet på en årrekke.

Hittil er over 100 mennesker funnet omkommet, og over 50.000 står i fare for å bli hjemløse.

Les mer om skjelvet her.

- Imponert over innbyggerne

Da familien kom ut fra rommet i andre etasje, så de at halvparten av hotellet, som lå nær jordskjelvets episenter i sentrum av Aquila, var kollapset.

— Du bare venter på at taket skal falle ned i hodet på deg. Vi møtte forskjellige reaksjoner da vi kom ut, men italienerne har imponert i forhold til hvor rolige og fattet de er midt oppe i en sånn tragedie. De har fått husene sine ødelagt og kjenner sikkert folk som er savnet, men stiller likevel opp for å hjelpe oss, forteller Østgaard.

- Ekstreme naturkrefter

Hotellet hvor familien Østgaard bodde, besto av to fløyer. Den gamle delen kollapset under skjelvet. Den nye delen holdt seg oppreist, og det var her de fleste gjestene bodde.

— Vi hadde griseflaks. Du er ufattelig sårbar når du ser sånne ekstreme naturkrefter tre i kraft. Det er veldig mektig.

Redningsfolkene kom ikke

Rundt dem var det folk som skrek og gråt. Bergenserne prøvde å sette igang brannalarmen på hotellet og lete etter overlevende, men ventet uten nytte på redningsfolk.

— De kom ikke. Det var det som var problemet. Vi hørte helikoptere og sirener, men de kom aldri til oss. Nå har de fått inn militære og redningsmannskaper, men tidlig på morgenen var det frivillighet som gjaldt, og alle hjalp alle. Det er utrolig hvordan folk leverer varene når det kreves av dem.

— Siden har det vært veldig stille i gatene, nesten dødsstille.

Fremdeles etterskjelv

Nå har familien kommet seg ut av sentrum og sitter og venter på å komme seg ut av området og videre til Roma. Leiebilen ble knust, men familien har fått hjelp av ansatte på universitetet i byen.

— Nå har det begynt å roe seg lite grann, det er åtte-ni timer siden vi sjokkvåknet til et sinnssykt leven. Nå prøver vi å komme oss vekk fra Aquila, men det er ikke lett. Trafikken er korket opp og det er problematisk å komme seg ut.

— Vi blir tatt godt hånd om nå. Tror ikke vi slipper skuldrene før vi kommer ut av området og slipper å kjenne på etterskjelvene.

— Stemningen er litt avventende, litt trykket ennå. Vi klarer ikke helt å slappe av. Nå reiser vil til Roma og prøver å fortsette ferien vår, men det blir vel vanskelig å få sove på hotellet i natt, sier Østgaard.

Reuters/Scanpix/BT arkiv
AP Photo/Scanpix
AP Photo/Scanpix