— Og min sønn Jostein er ikke en spesielt religiøs mann, forteller den kjente skipsbyggeren Erling Viksund til bt.no.

Båtbygger i Sri Lanka

Jostein og konen Chitra reddet livet, men begge ble skadd i det dramatiske møtet med monsterbølgen. Deres lille sønn Erling slapp helt uskadd fra feriedramaet i Hikkaduwa på sørvestkysten av Sri Lanka.

Familien har de siste fem årene bodd i Negombo på Sri Lanka, der Jostein driver et båtbyggeri. Men i julen dro de tre til Hikkaduwa sammen med venner fra Tromsø.

Fryktelige nyheter

Hjemme i Norge hørte Josteins foreldre Erling og Laila på radioen søndag morgen at noe forferdelig hadde skjedd. De slo straks over på CNN. På tv-skjermen ble et inferno rullet opp.

— Vi kastet oss på telefonen og ringte til Jostein. Vi fikk ikke kontakt.

Men endelig - etter noen timer som virket som år - ringte telefonen.

— Vi fikk en svært kort melding fra Jostein. Det eneste han sa var: "Pappa, vi lever!" .

Familien hadde da søkt tilflukt i et tempel. Jostein hadde fått låne den eneste telefonen i tempelet i noen korte sekunder.

Sjøen forsvant

Lille Erling våknet som vanlig grytidlig søndag morgen. Familien var derfor blant de første på stranden. De satt fem meter fra vannkanten og så på at fiskerne gjorde klar båtene sine.

— Familien la merke til at sjøen plutselig forsvant. Flere hundre meter med sjøbunn ble synlig. Jostein visste at det som så ville komme var forferdelig: En flodbølge , forteller Erling Viksund på telefon fra Dale.

De andre på stranden løp for ut for å fange fisk. Jostein ropte at de måtte komme seg vekk. Alle begynte å løpe. Familien Viksund var kommet seg inn på hotellet og inn i spisesalen da de ble innhentet av den første bølgen. De ble truffet, men klarte seg. Like etter ble de tatt av den neste og mye større bølgen. Den traff dem med enorm kraft. Jostein klarte til slutt å få fast grunn under føttene og reddet konen og gutten.

— Vannet hadde med seg dieselolje, kloakk og vrakgods. De var helt forferdelig. Både Jostein og konen ble skadd. Sammen løp de to kilometer opp til et kloster på en fjelltopp. Deler av familien de ferierte sammen med var allerede kommet opp. De andre dukket opp etter hvert, forteller bestefar Erling.

Bilen fant de senere ødelagt inne i en butikk. Gode råd var dyre.

I løpet av et døgn klarte Jostein å få ansatte ved båtbyggeriet i Negombo til å sende en mini-buss og en lastebil for å hente dem.

Endelig var de i sikkerhet.

FAMILIELYKKE: Chitra og Jostein Viksund med sin lille sønn Erling. Bildet ble tatt kort tid før de ble rammet av monsterbølgen.
PRIVAT