Først kom de famøse uttalelsene fra Kongressrepresentanten Todd Akins om abort og voldtekt tidligere i sommer, hvor han hevdet at voldtatte kvinner sjelden blir gravide.

Nå er den republikanske partifellen Richard Mourdock (60), som vil inn i Senatet, i en lei knipe etter skandaløse uttalelser om abort under en debatt om senatsplassen i delstaten Indiana tirsdag, skriver Aftenposten.no.

Mourdock erklærte at han motsetter seg abort selv om kvinnen er blitt gravid som følge av en voldtekt, fordi han mener det er «Guds vilje».

— Jeg har kjempet med temaet lenge, men jeg er kommet frem til at livet er en gave fra Gud. Jeg mener at selv om livet begynner så forferdelig som ved en voldtekt, så er det noe Gud hadde til hensikt skulle skje, sa Mourdock under debatten, ifølge The Huffington Post.

- Romney uenig

Mourdock er en av Tea Party-bevegelsens favoritter, og ved republikanernes primærvalg utkonkurrerte han senator Richard Lugard. Han ligger nå i et jevnt løp med kongressmedlemmet Joe Donnelly før valget 6. november.

Den kontroversielle uttalelsen kommer svært ubeleilig for republikanernes presidentkandidat, som mandag startet en reklamekampanje til støtte for Mourdock i Indiana. Nå forsøker den konservative presidentkandidaten å distansere seg fra sin partifelle.

— Guvernør Romney er uenig i Richard Mourdocks kommentarer, og de reflekterer ikke hans synspunkter, heter det i en uttalelse fra Romneys pressesekretær Andrea Saul.

Romney har selv sagt han er abortmotstander, men ikke når graviditet skyldes voldtekt, incest eller når morens liv er i fare.

Kvinner på vippen

Romney-kampanjens forhold til kvinnespørsmål kan bli et problem for republikanerne. De siste meningsmålingene viser at amerikanske kvinner er delt omtrent på midten, med en svak helling mot president Obama.

Nå frykter republikanerne at uttalelsen skal skade partiets forsøk på å tiltrekke seg kvinnelige velgere, og også ødelegge for håpet om å vinne flertall i Senatet.

Etter debatten forsøkte Mourdock å begrense skadevirkningene og sendte ut følgende erklæring:

— Gud skaper liv, og det var mitt poeng. Gud ønsker ikke voldtekt, og jeg mente overhode ikke å antyde at Han gjør det. Voldtekt er en forferdelig sak, og dersom noen forsøker å vri ordene mine dit hen, så er det absurd og sykt.

Men demokratene benyttet den kjærkomne anledningen til å angripe den republikanske kandidaten etter debatten, og de mener uttalelsen vitner om ekstremisme.

— Den Gud jeg tror på og den Gud de fleste av innbyggerne i Indiana tror på, har ikke til hensikt at det skal skje voldtekter. Det Mourdock her sier, er sjokkerende, og det er overraskende at han kan finne på å være så respektløs overfor voldtektsofre, sa Donnelly.

- Fanatiker

President Barack Obama og hans valgkampanje har lenge ment at Romney og andre republikanere har ekstreme synspunkter på likestilling, kvinners rettigheter og abort.

— Richard Mourdocks urovekkende uttalelser om voldtekt er et gløtt inn i Mourdocks ekstreme livsanskuelser, sa Shripal Shah, talskvinne for demokratenes senatorkampanje.

— Indiana kan ikke sende en selverklært fanatiker som Richard Mourdock til Senatet.